Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Dossier ZZP

5 mythes over zzp’ers ontkracht

28 december 2015 14:48 Aangepast: 04 augustus 2017 00:22
Beeld © iStock

Een zzp'er. Is dat niet een laagopgeleide vrouw met een webshop en een laag inkomen? Nee. In onze zzp-special ontkracht CBS-econoom Peter Hein van Mulligen 5 mythes over zzp'ers. En hij concludeert: dankzij zzp'ers hebben we minder werklozen.

Mythe 1: zzp’ers, dat zijn toch vooral vrouwen met webshops?
Nee hoor. Slechts 37 procent van de zzp’ers is vrouw en, hoe kan het anders, 63 procent is man. En van die webshops klopt ook niet zo veel: de meeste vrouwelijke zelfstandigen werken in de gezondheidszorg. "Dat is ook wel logisch, want in de zorg werken sowieso veel meer vrouwen," zegt van Mulligen. Daarna volgen de zakelijke dienstverlening en overige dienstverlening. Mannelijke zzp’ers verlenen vooral zakelijke diensten, ze werken in de bouw of landbouw.

Mythe 2: zzp’ers zijn vaak laag opgeleid
Bij zzp’ers denk je misschien aan pakketbezorgers of zelfstandigen in de bouw en daarmee dus aan een wat lagere opleiding. Maar is dat representatief voor alle zzp’ers? "Absoluut niet," zegt van Mulligen. "Sterker nog: ze zijn vaak hoger opgeleid." Bij de vrouwen is de helft hoogopgeleid, vertelt hij. "Gemiddeld genomen hebben deze vrouwen meer opleiding dan mensen in loondienst. We hebben bijvoorbeeld veel vrouwelijke psychologen en fysiotherapeuten." Mannen gaan ook vaak zo rond de 40, 50 jaar uit loondienst. "Die zijn altijd actief geweest als consultant, bijvoorbeeld in de IT of accountancy. En die denken na twintig jaar: ik ga weer voor mezelf beginnen. Dan heb ik veel meer vrijheid bij wat ik doe en ik verdien ook nog eens meer."

Bekijk hier de uitzending: 

Mythe 3: zzp'ers werken maar een paar uur per week
Absolute lariekoek. Zowel mannen als vrouwen werken meer uren als zzp’er dan in loondienst. "Het is wel zo dat ze de afgelopen jaren iets minder zijn gaan werken, maar dat komt vooral door de crisis." Een gewone werknemer werkt gemiddeld 30 uur per week. Een zzp’er zit op 34 uur per week (voor de crisis was dat nog 37 uur).

Mythe 4: zzp’ers zijn armoedzaaiers
De verschillen tussen zzp’ers zijn vooral erg groot, vertelt van Mulligen. "Aan de ene kant heb je de natuurlijk de pakketbezorgers en de bouwvakkers, die zullen niet heel veel verdienen. Aan de andere kant heb je zzp’ers in de financiële sector of de gezondheidszorg: denk aan al die chirurgen, die verdienen behoorlijk goed." Het verschil tussen mannen en vrouwen is ook groot. "Dat heeft alles te maken met de tijd die ze werken." Mannen werken meer uren en verdienen dus meer. De verschillen per gewerkt uur is niet zo groot, zegt van Mulligen.

Mythe 5: zzp’ers hollen de sociale zekerheid uit
Van Mulligen draait het liever om: "Wat leveren al die zzp’ers ons op? Vergelijk Nederland eens met een land als Frankrijk. Onze arbeidsmarkt is veel flexibeler. We hebben hier veel meer zelfstandigen. Tegelijkertijd is de werkloosheid hier al jaren veel lager, dus die flexibiliteit zorgt ook voor meer werkgelegenheid." Van Mulligen concludeert: zzp’ers zijn goed voor de arbeidsmarkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore