Economie

Kans op miljoenen Mathijs Bouman definitief in rook op

31 december 2015 10:36 Aangepast: 03 augustus 2017 23:19
Beeld © RTL Z

De kans dat onze huiseconoom Mathijs Bouman miljoenen wint met zijn staatslot, nadat hij het gisteren in de uitzending van Z Today verbrandde, is inderdaad nihil.

"Als er een prijs is gevallen op het lotnummer, moet hij het kunnen tonen om het te verzilveren", legt een woordvoerder van de Staatsloterij uit. "Wij moeten het kunnen scannen om te verifiëren of en wat voor prijs er op het lot is gevallen." Het lot is vergelijkbaar met een waardepapier, zegt hij, en dus is bijvoorbeeld een foto ervan niet voldoende.

Mathijs Bouman verbrandde zijn staatslot gisteren live in de uitzending omdat de kans dat hij wint volgens hem toch verwaarloosbaar klein is: "De kans dat je een dakpan op je hoofd krijgt is nog groter", aldus Bouman, waarna hij zijn lot verbrandde. 

Bouman vindt ook de dag na zijn stunt niet dat hij het lot heeft getart: "Juist niet. De kans op een serieuze prijs is afgerond nul, dus zo dapper is het niet van mij." 

Het enige verlies is de marktwaarde van zijn lot, die gelijk is aan het uitkeringspercentage van 65 procent van de Staatsloterij. "Ik heb dus bijna 20 euro verbrand, nou, die kan ik wel missen", zegt Bouman.

'Ook geen andere prijzen'
"Bouman's economische uitleg klopt inderdaad", zegt de woordvoerder op zijn beurt, die nog maar eens benadrukt dat de kans dat íemand wint wél 100 procent is. Volgens hem ging Bouman in zijn uitleg voorbij aan het plezier dat mensen beleven aan het kopen van een staatslot en de bijbehorende fantasieën wat ze met hun gewonnen miljoenen zouden kunnen doen.

Daarnaast wijst hij er fijntjes op dat de kans dat Bouman de hoofdprijs wint dan weliswaar heel erg klein is, maar dat hij door het verbranden van zijn lot ook geen kans meer maakt op andere prijzen in de loterij. 

Bouman: "Dat klopt, maar dat is niet waar loterijen mee adverteren. Zij vestigen met allemaal toeters en bellen juist de aandacht op de hoofdprijs." Volgens hem maken loterijen misbruik van het gebrek aan rekenkracht bij mensen. "Een vreemde manier om de staatskas te spekken", refereert Bouman aan het feit dat de Staatsloterij in staatshanden is. 

'Domme actie'
Op sociale media zijn de meningen over Bouman's actie verdeeld. Op Facebook schrijft iemand dat het een 'domme actie' is: "Er zijn meer prijzen dan alleen de jackpot. Alles boven de 30 euro lijkt mij winst, en zo heeft ons rekenwonder in ieder geval 100 procent 30 euro verspild." 

Bouman is niet zenuwachtig of hij misschien niet tóch wat gewonnen heeft en die prijs dan misloopt: "Ik heb de leukste trekking van allemaal, want krijg gelijk en de rest wordt bijna allemaal teleurgesteld", grinnikt hij. 

Mocht hij toch winnen, dan zal vooral minister Dijsselbloem hem erg dankbaar zijn. Prijzen moeten binnen een jaar na de trekking worden geclaimd. Als dat niet gebeurt, keert de Staatsloterij dat uit aan haar aandeelhouder, de Nederlandse staat. "Normaal gesproken gaat dat om zo'n 3 á 4 miljoen euro, als Bouman wint komt daar dus een fors bedrag bovenop", zegt de woordvoerder. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`