De teelt van wiet legaliseren: het klinkt als een wens van een tiener in een capuchontrui, maar nu wil een rits aan burgemeesters het ook. Wat zou dat de schatkist opleveren? Z Today zocht het uit.
Het Nederlandse wietbeleid; dat is bijna niet uit te leggen. De verkoop wordt gedoogd via coffeeshops, maar je mag het verkochte spul dan weer niet produceren. Aan die rare situatie moet nu eindelijk een einde komen, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Die wil dat er een landelijke cannabiswet komt: een vergunningsstelsel van teelt tot verkoop.
Over de grens
Onze verslaggever Carien ten Have keek allereerst naar een plek waar de teelt van cannabis al gelegaliseerd is: de staat Colorado in de Verenigde Staten. Wietteelt werd daar per januari 2014 legaal en dat leverde de staat behoorlijk wat op:
Wat levert het op?
Zouden we in Nederland hetzelfde doen, dan levert de legalisering gemeenten flink wat geld op: een ondernemer die cannabis wil telen moet naar de gemeente om een vergunning aan te vragen. Daar komen nog btw en accijnzen bovenop.
Een exact getal noemen is lastig, maar er zijn al wel allerlei onderzoeken gedaan naar legalisering. Een ambtelijke werkgroep van het ministerie van Financiën zei bijvoorbeeld in 2010: het levert ruim 443 miljoen euro op. Volgens onderzoeker Martijn Boermans is dat nog aan de lage kant: hij becijferde dat legalisering van softdrugs zo’n 850 miljoen euro op zou leveren.
Wij hebben zelf ook nog een rekensommetje gemaakt:
Besparen op bestrijding criminaliteit
En dat is natuurlijk nog niet alles: we zouden ook een hoop geld kunnen besparen. Er wordt veel geld uitgegeven aan bestrijding van softdrugscriminaliteit. De opsporingskosten komen volgens het overheidsrapport veiligheid en terrorisme uit op 160 miljoen euro per jaar.
Dat staat nog los van het oprollen van hennepkwekerijen. Volgens de drug monitor ontruimt de politie ieder jaar zo'n zesduizend hennepkwekerijen (20 per dag). Het ruimen van één plantage kost bovendien 5000 euro, becijferde de Rekenkamer.
Kanttekeningen
Klinkt als een financieel buitenkansje? Toch is er ook wel een kanttekening: je kan je afvragen of álles wat nu illegaal is, bij die nieuwe wetgeving dan ook legaal zou worden. Niet alle criminele organisaties zitten op 60 procent aan accijns te wachten, dus die blijven dan wellicht illegaal verkopen.
Nog een kink in de kabel: Brussel. In Europa hebben we met elkaar afgesproken dat softdrugs illegaal zijn. En ook in de Tweede Kamer is men niet onverdeeld enthousiast. We moeten dus nog even wachten, totdat we die 400 miljoen kunnen incasseren.
Bekijk hier de analyse van Carien ten Have en Mathijs Bouman bij Z Today.