Ga naar de inhoud
Geld en Werk

ACM: misleidende kosten bij nieuwe auto verleden tijd

Beeld © ANP

Het dreigen met boetes heeft geholpen: verkopers van nieuwe auto's adverteren tegenwoordig met transparante prijzen, inclusief de onvermijdbare autorijklaarkosten. Dat blijkt uit controles van ACM en de Consumentenbond.

De handelsautoriteit waarschuwde afgelopen zomer dat de autobranche de prijzen van nieuwe auto’s duidelijker moet maken. Bij de autodealer betaal je vrijwel altijd meer dan de prijs die in de advertentie staat vanwege de zogeheten 'autorijklaarkosten'.

Dit zijn de kosten die bij een aanschaf worden berekend voor het transport, verwijderen van verpakkingsmateriaal, registratie bij de RDW, nummerplaten en de recyclingbijdrage. Dat bedrag kan in de praktijk oplopen van 600 tot wel 1500 euro per auto.

Wettelijk verboden  

ACM kreeg signalen van de Consumentenbond en de ANWB dat veel verkopers deze kosten niet vermeldden bij hun advertenties, websites en prijslijsten. En dat mag wettelijk niet, aangezien alle onvermijdbare kosten van een product moeten opgenomen zijn in de adviesprijs.    

De waakhond richtte zijn pijlen vervolgens op de importeurs van auto's. Zij, en niet de dealers, zijn vaak verantwoordelijk voor de advertenties en reclames. En sinds 1 november 2016 kunnen zij een boete krijgen als ze de autorijklaarkosten niet in de geadverteerde adviesprijs zitten.

Gewenst effect

Volgens ACM heeft het actief aanspreken van tientallen dealers en importeurs het gewenste effect gehad. Bij de eerste controle van de advertenties, websites en prijslijsten bleek dat 'vrijwel alle importeurs' niet langer misleidende prijzen hanteerden. 

De Consumentenbond bevestigt dit. "De actie heeft zover we nu kunnen zien effect gehad", zegt woordvoerder Joyce Donat tegen RTL Z. "Wij monitoren de komende tijd of dit ook zo blijft. Ook maken we ons nog zorgen over de afleverpaketten die sommige autoverkopers aanbieden. Ook hier zijn prijzen vaak nog onduidelijk."  

Tweedehands auto's?

ACM gaat nu onderzoeken of verkopers van tweedehands auto’s, motoren, caravans en campers ook nalaten om onvermijdbare kosten te melden.