Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Nooit te klein voor de beurs: mkb'ers wagen het erop

Hoe financier je groei? Die vraag houdt veel ondernemers bezig. Als de bank niet wil helpen en de eigen middelen zijn niet toereikend, dan kan een gang naar mkb-beurs NPEX uitkomst bieden. Zeker als je verschillende manieren van financiering stapelt.

Dit jaar hebben tot nu toe zes bedrijven werkkapitaal opgehaald door obligaties uit te geven via NPEX. Dat is een alternatieve beurs die speciaal is opgericht om het midden- en kleinbedrijf aan groeigeld te helpen.

2,5 miljoen euro in 4 dagen

Wasstraat BOB Autowas is het nieuwste bedrijf aan NPEX, de inschrijving loopt nog. "Eigenlijk kwam ik bij toeval in contact met NPEX toen ik een lezing bezocht. Ik was meteen enthousiast", zegt Mark de Graaf, oprichter van BOB Autowas.

De Vegetarische Slager waagde de sprong in 2015 en die pakte goed uit volgens woordvoerder Niko Koffeman. "Het heeft precies gedaan wat we wilden en meer dan dat. We wilden 1 miljoen ophalen en het werd 2,5 miljoen in drie weken tijd. We zijn er heel blij mee." Gasproducent Hygear had zelfs maar 4 dagen nodig om 2,5 miljoen euro op te halen.

Maar het gaat niet altijd zo makkelijk. Voor The Society Shop ging het veel moeizamer. Dat bedrijf wilde geld ophalen op het moment dat V&D net omviel. Alan van Griethuysen, directeur van NPEX: "Dat was een slechte timing, maar uiteindelijk is het gelukt."

'Crowdfunding is veel duurder'

Het valt niet mee voor mkb’ers om een lening te krijgen. Sinds de crisis zijn banken veel strenger geworden. De Graaf van BOB Autowas: "Wij willen nieuwe vestigingen openen, maar de eigen middelen zijn op en bij de bank kunnen we niet voldoende lenen. Ik heb een investeringsmaatschappij overwogen, maar die willen een controlerend belang in het bedrijf en dat wil ik zo lang mogelijk uitstellen."

Dus zoeken mkbers naar alternatieven. En die zijn er: "De financieringsmarkt is veel diverser geworden", constateert Rob Wolthuis van VNO-NCW & MKB-Nederland. Zo heb je allerlei crowdfund-platforms. Die zijn vooral interessant voor wie een paar ton wil ophalen, maar veel mkb'ers zijn op zoek naar een paar miljoen. "En onze indruk is dat crowdfunding veel duurder is," voegt Koffeman van De Vegetarische Slager daaraan toe.

De meeste financiering komt nog steeds van banken

Voor wie de gang naar de klassieke beurs nog een stap te ver is, zijn er sinds een paar jaar particuliere beurzen voor kleine bedrijven. Naast Npex bestaat ook Nx'change. Fastned is daar vooralsnog de enige notering.

De NPEX is met 25 noteringen een stuk groter. In totaal is er 30 miljoen euro opgehaald. "Steeds meer ondernemers weten ons te vinden", zegt Griethuysen. "Dit jaar willen we 20 noteringen erbij hebben."

Juist de schaal van NPEX is interessant, volgens Wolthuis van MKB-Nederland. "Ik hoop en verwacht dat NPEX blijft bestaan." Maar Wolthuis benadrukt dat banken nog steeds veruit de grootste financiers zijn. In totaal hebben Nederlandse banken 125 miljard euro aan zakelijke financiering aan het mkb verstrekt. Alle nieuwe aanbieders bij elkaar zijn goed voor 1 miljard.

Na 6 jaar moet je terugbetalen

Veel ondernemers stapelen financiering. De Vegetarische Slager bijvoorbeeld had 10 miljoen nodig. Een deel leenden ze van de bank, een deel kwam uit eigen middelen en de rest hebben ze gefinancierd met de uitgifte van obligaties op de NPEX-beurs. "Omdat we 2,5 miljoen hadden opgehaald bij particuliere beleggers, rekende de bank een gunstiger rentetarief."

De looptijd bij NPEX is doorgaans vijf of zes jaar. Daarna moet de er worden terugbetaald en de vraag is of al die ondernemers dat kunnen. Koffeman voorziet geen problemen. "Dat gaat zeker lukken. Je weet tenslotte precies hoeveel je moet terugbetalen en wanneer."

Special: Groei

De crisis is voorbij, de Nederlandse economie groeit weer flink. Maar hoe zet jij als ondernemer ook die volgende (groei)stap? Dat laten we zien in de RTL Z Special: Groei, in samenwerking met ING.