Geld en Werk

'Akkoord Parijs steuntje in rug Energieakkoord'

13 december 2015 15:34 Aangepast: 04 augustus 2017 10:01
Beeld © ANP

De afspraken die in Parijs zijn gemaakt tijdens de klimaattop zijn een steuntje in de rug van het Nederlandse Energieakkoord, zegt Ed Nijpels, de voorzitter van het Nederlandse initiatief om klimaatverandering tegen te gaan.

Toch heeft het akkoord in Parijs niet veel veranderd aan de uitvoering van het Energieakkoord, zegt Nijpels tegen RTL Nieuws. "Wij hebben in het akkoord afgesproken dat de CO2-uitstoot met 40 procent omlaag moet in 2030 en op die manier draagt het akkoord dus bij aan het halen van de afspraak in Parijs." 

'Er moet nog een schep bovenop'
Dat er nog genoeg werk aan de winkel is in Nederland om de uitstoot terug te dringen wás de reden voor het sluiten van het Energieakkoord, zegt Nijpels. De daarin gestelde vijf doelen zijn volgens hem binnen handbereik, maar: "Bij twee moet er nog wel een schep bovenop", aldus Nijpels. Het verminderen van de uitstoot met 14 procent in 2020 wordt net niet gehaald en ook de besparing van 220 petajoule gaat volgens Nijpels niet lukken. Om de 14 procent in 2020 te halen moet er nog 'een geweldige' inspanning gedaan worden, we zitten nu op vijf procent, aldus Nijpels. 

In de herfst van volgend jaar wordt het Energieakkoord geëvalueerd, in januari komen de partners van het Energieakkoord met een voortgangsrapportage waarin ook staat hoe de twee doelen die nu nog niet gehaald worden wel gehaald kunnen worden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore