Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Hackers kunnen vlees aan laten branden door lek slimme barbecue

Beeld © ANP

Hackers hebben een lek in een slimme barbecue ontdekt, waarmee het mogelijk is om vlees (en vis of courgettes natuurlijk) aan te laten branden. Een kwaadwillende zou op afstand de temperatuur van de barbecue omhoog kunnen schroeven.

Dat zeggen hackers Matthew Garrett en Paul McMillan tijdens een conferentie in Nieuw-Zeeland waar The Register over bericht.

Het lek is gevonden in CyberQ, een apparaatje waarmee je een barbecue met het internet kunt verbinden. Vervolgens hebben gebruikers de mogelijkheid om via het internet de temperatuur van hun barbecue te beheren. Dat is handig als je met een biertje op je terras zit: dan kun je vanaf de stoel de temperatuur van de barbecue regelen.

Een kwaadaardige link
Volgens de hackers is het via een simpele zoekopdracht bij Google mogelijk om deze slimme barbecues te vinden. De enige drempel is dat de hacker de bezitter van de CyberQ op een kwaadaardige link moet laten klikken. Dit zou onder andere via een mailtje kunnen.

Als de barbecue-eigenaar op zo'n link drukt, kunnen de aanvallers een verzoek naar de barbecue verzenden om onder andere de temperatuur omhoog te gooien. "Zo kun je het feestmaal vernietigen", aldus Garrett.

Allemaal verschrikkelijk
"Met internet verbonden apparaten zijn vrijwel allemaal verschrikkelijk", zo zegt Garrett. "Er is zo enorm veel software. En hoe meer software, hoe vaker er lekken zijn."

Bron: RTL Z / Daniël Verlaan
Meer over