Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Hebzucht levert geen hoger salaris op

Greed is good? Nou, in elk geval niet voor je salaris. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een hebzuchtig karakter relatief minder verdienen. Onze huiseconoom Mathijs Bouman legt het uit bij Z Today.

Grote krantenkoppen vanochtend: "Bankiers zeggen het zelf, we zijn grote hebberds." Koppen naar aanleiding van het Nationaal Salaris Onderzoek van Nyenrode Business Universiteit en Intermediair. De bottom line: hebzuchtige mensen worden vaker verkoper, makelaar en bankier dan mensen die tevreden zijn met wat ze hebben.

Het onderzoek
Nyenrode deed onderzoek onder 100.000 werknemers bij overheid en bedrijfsleven. Voor het eerst werd er dit jaar niet alleen onderzoek gedaan naar het salaris, maar ook naar de karaktereigenschappen van de werknemers die het salaris verdienen. Er werd gekeken naar persoonlijkheidskenmerken als openheid, emotionele stabiliteit, altruïsme, machtshonger en behoefte aan onafhankelijkheid. En dus ook: Hebzucht.

Dankzij dit onderzoek kunnen we kijken naar de persoonlijkheidskenmerken die bijdragen aan een hoog salaris, en welke juist niet. Mathijs Bouman heeft het op een rij gezet. Dit zijn de eigenschappen van de persoon die veel verdient:

Thumbnail

 

Hebzucht levert geen hoog salaris op
Heb je een open karakter, dan verhoogt dat je jaarsalaris bijvoorbeeld met 974 euro per jaar, ten opzichte van een modaal salaris. Stabiliteit levert 558 euro extra op. En, hou je vast, hebzuchtige mensen verdienen gemiddeld 437 euro minder!

Toch wel een beetje gek, omdat je met beroepen die door gemiddeld meer hebzuchtige mensen worden uitgevoerd, zoals het bankiersvak, juist best veel kan verdienen. Bouman belde met de onderzoekers en die wijzen erop dat ze bij 'de salarisman' gekeken hebben naar die hele populatie van 100.000 mensen. Het gaat in dat geval dus niet alleen om de makelaar en de bankier, maar om alle medewerkers. En dan zie je dat mensen die hebzuchtig zijn, over de hele linie, geen hoger salaris hebben. Het hangt wel erg van het beroep af; want hebzuchtige verkopers verdienen juist weer wat meer.