Geld en Werk

Boeren moeten melk lozen door ijzel

06 januari 2016 11:33 Aangepast: 06 januari 2016 12:21
Beeld © ANP

Boeren in Friesland, Groningen en Drenthe hebben noodgedwongen hun melk moeten lozen omdat vrachtwagens van melkfabrikant FrieslandCampina door de ijzel de melk niet konden ophalen.

Het bedrijf kon de veiligheid van de chauffeurs niet meer garanderen, inmiddels is het ophalen van de melk weer hervat. De melkfabrikant adviseerde de boeren hun melk voor de eerstvolgende melkbeurt in de mestput te lozen.

Noordelijke provincies
Het gaat in totaal om 450 melkveehouders in de drie noordelijke provincies waar het openbare leven door gladheid nu al twee dagen ernstig ontregeld is. In het noordelijke deel van Noord-Holland, Flevoland en Overijssel, waar het ook glad is, zijn veel minder problemen met het ophalen van de melk.

Een woordvoerder van de zuivelproducent kan vooralsnog niet zeggen hoe groot de schade is. Er zou tussen de 4 en 5 miljoen liter melk niet zijn opgehaald. Er wordt nog gekeken of en op welke wijze de boeren kunnen worden gecompenseerd.

Melkoverschot
Aan het einde van vorig jaar beloofde het bedrijf haar twintigduizend leden een premie als ze géén extra melk zouden aanleveren, omdat het te weinig productiecapaciteit heeft om in de maanden januari en februari alle melk te verwerken. Sinds deze zomer gelden de Europese melkquota niet meer, waardoor er veel meer melk geproduceerd wordt. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore