Geld en Werk

Olieprijs omhoog om spanning tussen Saoedi-Arabië en Iran

04 januari 2016 08:07 Aangepast: 03 augustus 2017 22:49
Beeld © EPA

De spanning tussen Saoedi-Arabië en Iran, twee grootmachten in het Midden-Oosten, is meteen terug te zien in de olieprijs.

De prijs van een vat Brentolie, de belangrijkste graadmeter voor de olieprijs, steeg met meer dan een dollar tot 38,5 dollar per vat en viel daarna weer iets terug. Toch blijft dat nog een prijsstijging van meer dan 2 procent, schrijft persbureau Reuters. Volgens oliehandelaren stijgt de prijs vanwege de oplopende spanningen tussen Saoedi-Arabië, de grootste olieproducten ter wereld, en Iran. Dat land heeft ook een van de grootste voorraden olie ter wereld.

Op olie uit Iran rust al jarenlang een boycot vanwege de weigering van het land om mee te werken aan VN-inspecties van zijn nucleaire installaties. In de zomer van vorig jaar werd na lang onderhandelen een akkoord bereikt tussen onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittanië, Frankrijk, Duitsland en Iran over het kernprogramma van het land. Iran hoopt dit jaar de export van olie verder te kunnen opvoeren, als de sancties tegen het land worden versoepeld. Het land voerde de productie al op met 600.000 vaten per dag. 

Als dat gebeurt, komt de olieprijs nog verder onder druk te staan, het aanbod is nu al erg groot vanwege de pogingen van de Opec om Amerikaanse producenten van schalie-olie uit de markt te drukken

Oplopende spanningen
Beleggers zijn nu bang dat de oplopende spanningen tussen de twee machtigste landen in het Midden-Oosten voor een verstoring van de olieproductie kan zorgen. De verhouding tussen beide landen verslechterde aanzienlijk nadat Saoedi-Arabië, geleid door de soennitische koninklijke familie, zaterdag een sjiitische geestelijke executeerde. In het sjiitische Iran werd daar woedend op gereageerd. De Saoedische ambassade werd bestormd en de geestelijke leider van het land waarschuwde dat de Saoedi's getroffen zouden worden door 'goddelijke wraak'. 

In reactie op de rellen in Teheran verbrak Saoedi-Arabië gisteren de diplomatieke banden met Iran. Het riep haar diplomaten terug uit het land en geeft Iraans ambassadepersoneel 48 uur de tijd om haar koffers te pakken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore