Geld en Werk

Topman Wereldbank: 'Klimaatdiscussie Nederland te technisch'

10 november 2015 01:06 Aangepast: 10 november 2015 01:36
'De strijd moet zich dus niet beperken tot slechts één terrein' Beeld © ANP

Nederland moet betere marketing doen als het aankomt op klimaatverandering, zegt Frank Heemskerk, bewindvoerder Wereldbank in Van ​Liempt Live. Hij geeft ons kabinet een acht, 'maar het kan altijd beter'.

De politiek benadert het probleem nog te fragmentarisch, vindt hij. “De klimaatdiscussie is nu nog te technisch. Nederland moet proberen om in al het beleid te focussen op klimaat, zowel in de woningmarkt, als het energiebeleid, onderwijs en internationale samenwerking."

Het beperken van klimaatverandering is volgens hem een langdurig traject en de strijd moet zich niet beperken tot slechts één terrein.

'Vluchtelingen nemen toe'
Als het probleem niet heel snel aangepakt wordt, dan leven in 2030 nog eens honderd miljoen mensen extra in armoede, waarschuwde de Wereldbank vandaag in het Klimaatrapport. Aan het eind van deze maand komen wereldleiders bijeen om te beslissen over de aanpak van klimaatverandering.

Volgens Heemskerk heeft dat ook grote invloed op de vluchtelingenstroom. "Als er nog meer overstromingen zijn, droogte is of er een nieuwe ebola komt, dan vluchten de mensen uit Afrika ook. We hebben gezien wat de impact daarvan kan zijn." Niemand kan leven in een land waar het 60 graden is in de zomer, benadrukt hij.

'Langer wachten kost meer geld'
Heemskerk legt uit dat migratie één van de directe gevolgen van klimaatverandering zal zijn als we niet snel de handen uit onze mouwen steken. "Er zijn nog oplossingen, maar er moet daarbij geen onderscheid gemaakt worden in de vraag of het geld naar klimaatverandering of armoedebestrijding moet. Dat zijn twee kanten van dezelfde medaille." Als er niks aan de opwarming van de aarde gedaan wordt, komt de rekening volgens hem bij de allerarmsten terecht. "Zij hebben geen bankrekening of familie die bijspringt."

Het is daarom belangrijk dat er nu wat gebeurt. Volgens de bewindvoerder worden de problemen groter als we langer wachten, waardoor de oplossing alleen maar duurder zal worden. "Het economische argument is ons voordeel." Tijdens de klimaatconferentie in Denemarken een aantal jaar geleden wilden de landen één groot akkoord opstellen. Dat mislukte. Vandaar dat de Wereldbank er nu voor kiest om landen niet meer te dwingen, maar vrijwillig toezeggingen te laten doen. "We bouwen het van onderaf op."

China draagt te weinig bij
De Verenigde Staten speelt van oudsher een grote rol bij de Wereldbank, zo levert het land altijd de voorzitter. Heemskerk vindt het niet erg als de volgende keer geen Amerikaan benoemd wordt, maar bijvoorbeeld een Nederlander. "De beste kandidaat moet winnen."

Hij benadrukt ook dat China wel meer mag doen, als het land een grotere rol wil binnen de organisatie. "Nederland heeft acht miljard euro in de Wereldbank gestopt. Weet u hoeveel China erin gestopt heeft? 300 miljoen. Dat is nogal een verschil. Ik vind dat het land best een grotere stem mag hebben, maar daar hoort ook de verantwoordelijkheid bij dat ze dan ook een grotere donor worden."

Gevolgen Nederland
Ook in Nederland ondervinden we nu al de effecten van klimaatverandering en die zullen alleen nog maar versterken, vertelden experts vandaag tegen RTL Z. Zo worden de zomers heter, krijgen we zwaardere buien en wordt ons voedsel duurder. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore