Het nieuwe jaar brengt ons weer bijzondere technologische ontwikkelingen. Van machinaal leren tot de dood van de portemonnee: hier moet je serieus rekening mee houden in 2016.
Je wordt gehackt… door de overheid
Net op het moment dat je dacht dat je privacy niet verder geschonden kon worden, komt de overheid met iets nieuws: hacken! De kans is groot dat dit onderdeel van het wetsvoorstel Wet Computercriminaliteit 3 in 2016 bekrachtigd wordt door de Tweede Kamer.
Het binnendringen van verdachte computernetwerken is namelijk "noodzakelijk" voor de opsporing van internetcriminaliteit, stelt het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Met toestemming van het Openbaar Ministerie breekt de politie in 2016 in op servers, pc’s en waarom ook niet: mobiele apparaten. Digitaal aftappen was nog nooit zo gemakkelijk! Of gooit encryptie roet in het eten?
Dag portemonnee!
Mobiel- en contactloos betalen namen een vlucht de afgelopen jaren. Banken maar ook techbedrijven willen een stuk van de taart. Dit heeft ons enorm veel innovatie gebracht: mobiel bankieren, afrekenen zonder pincode en bedrijven als Google, PayPal, Facebook en Apple die zich bezighouden met mobiel en online betalingsverkeer.
Je merkt het al: contant geld en pasjes hebben het moeilijker dan ooit. Omdat nu ook ov-bedrijven zijn gestart met een proef om reizigers in en uit te laten checken met hun smartphone, breekt in 2016 de dag aan dat de smartphone je portemonnee volledig heeft vervangen.
VR op de bank
Na enige vertraging verschijnt in het eerste kwartaal dan eindelijk de consumentenversie van de virtual realitybril Oculus Rift. We horen bijzonder veel over virtual reality en kunnen het reeds ervaren op beurzen en in bioscopen, maar echt interessant wordt het pas wanneer een serieuze speler als Oculus, in handen van Facebook, en HTC en Valve met een betaalbare variant voor thuis op de bank komt.
De ervaringen met prototypes van de cyberbrillen zijn verbluffend, maar alles valt en staat met toepassingen. Net als bij de smartphone destijds is de eerste partij die in 2016 met een nuttige of entertainende virtual reality app komt, spekkoper. Dan rinkelt de kassa en lost VR eindelijk zijn grote belofte in.
Fly-zone voor de drone
Leuk hoor al die drones, maar het geeft zo’n rommel. Het aantal incidenten met de onbemande vliegtuigjes van hobbyisten waren talrijk in 2015. Piloten klaagden steen en been omdat drones steeds vaker gevaarlijk in de buurt van passagiersvliegtuigen en helikopters vliegen.
Oké, drones zijn de nieuwe ganzen. Er moeten dus snel regels komen. Zelfs brandweerlieden werden dit jaar gehinderd door mensen die met hun drone spectaculaire beelden wilden maken, en wat de denken van de neergestorte cameradrone die afgelopen week skiër Marcel Hirscher op een haar na raakte.
Daarnaast willen techreuzen zoals Google en Amazon drones inzetten als postbodes. Hoog tijd om de lucht te verdelen in (no) fly-zones, om verdere brokken te voorkomen.
Ambient experience
Het versmelten van onze werkelijkheid met die van augmented reality of toegevoegde realiteit maakt grote stappen in 2016. Pioniers zoals Google, dat deze week zijn nieuwe zakelijke Google Glass onthulde of Microsoft, dat met zijn Hololens nog veel meer toepassingen laat zien, krijgen appmakers mee.
Zo’n head-up display of HUD brengt niet alleen projecties op de gekste plekken, het wordt langzaamaan ook praktisch. Het toevoegen van informatie in het gezichtsveld helpt je op kantoor, school, thuis, de supermarkt en in het verkeer. Zodra deze soepel in elkaar overlopen spreken we van een onvervalste ambient user experience.
Advanced machine learning
Machine learning is een vitaal onderzoeksveld geworden binnen de kunstmatige intelligentie. Het houdt zich bezig met de vraag hoe (super)computers zichzelf automatisch kunnen verbeteren op basis van opgedane ervaring. En dat gaat steeds beter, dankzij slimmere algoritmes, alsmaar goedkopere hardware en vooral de explosie van beschikbare data.
De combinatie van creatieve onderzoekers en krachtige computers zorgt voor zelflerende machines die praktische problemen oplossen in onder meer het verkeer, de gezondheidszorg, educatie en bij financiële modellen. Al waarschuwen de briljantste koppen er nu al voor waar dat uiteindelijk heen kan gaan.
Frustrerende glitches
Vergeet de simpele softwarebug! De zogenaamde technische glitch is een onverwachte output door een elektronische of softwarematige storing. Daardoor werd in het verleden al de handel op de New York Stock Exchange platgelegd en bleven vliegtuigen van United Airlines aan de grond.
Glitches zorgen ook voor kleinere hilarische misverstanden op streamingdiensten zoals Netflix en Sling TV, waarbij de synopsis van de ene film verstrengeld raakt met die van een andere film.
Vaak ligt de oorzaak van een glitch bij een verslechterende netwerkverbinding of een misrekening van de benodigde bandbreedte. Maar bij nieuwere technologieën komen ze steeds vaker uit het niets en zijn ze niet zoals bij een bug vooraf te testen. In 2016 moeten betere systeemmonitoring en kortere lijnen met de IT-manager voorkomen dat dit fenomeen een serieus probleem wordt.
Blockchain geadopteerd
Waar 2015 het jaar van de fintech was, wordt 2016 het jaar van de blockchain. Banken adopteren dit solide systeem dat de basis vormt van de bitcoin. De blockchain is decentraal: twee partijen die elkaar niet kennen doen een transactie, zonder tussenpartij. Dit verloopt zo goed als anoniem: namen en adressen zie je niet.
Een openbaar netwerk van knooppunten (nodes) voert deze transactie uit en zorgt met zijn automatische controle voor de betrouwbaarheid. Iedere node heeft namelijk een volledige kopie van de gezamenlijke boekhouding. Diefstal is daarmee onmogelijk.
Maar de blockchain is niet alleen een grootboek voor bitcointransacties, de technologie heeft nog veel meer in zijn mars. Banken zijn al om, want de blockchain kan hun verouderde systemen vervangen, maar wat te denken van het uitwisselen van aandelen, valutahandel, contractafhandeling, notariële aktes, identificatie en zelfs triviale zaken als spaarpunten. 2016 wordt het jaar dat de blockchain breed wordt geadopteerd.