Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Conflict Saoedi-Arabië en Iran: 'Geen gevolg lage benzineprijs'

Beeld © AFP

Econoom Hans van Cleef van ABN Amro verwacht niet dat de politieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten gevolg hebben voor de productie van olie. De olieprijs zal daardoor de komende tijd laag blijven, ondanks een stijging van zo'n twee procent vanochtend.

Die prijsstijging was volgens Van Cleef het gevolg van onzekerheid onder handelaren; onrust in zo'n belangrijke regio leidt altijd tot een hogere prijs omdat het 'risico' erin verwerkt wordt, legt hij uit. Dat de prijsstijging maar van korte duur was is volgens hem ook heel verklaarbaar: "De kans dat de productie echt geraakt wordt is vrij klein, dat zal pas gebeuren als de boel echt escaleert en de olieproductie daardoor geraakt wordt", vertelt hij tegen RTL Z. 

Volgens RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker is het koersverloop van vanochtend 'merkwaardig' en vooral een teken van nervositeit onder beleggers. "Het getuigt van weinig rationaliteit, die stijging en daaropvolgende daling", vertelt Schoenmaker. 

Belang bij hoge productie
Beide landen hebben er om meerdere redenen bovendien groot belang bij om de productie hoog te houden. Ten eerste is er het beleid van de Opec, met Saoedi-Arabië als belangrijkste lid, dat de productie op peil wil houden om concurrentie uit de Verenigde Staten te lijf te gaan. Bijkomend effect van het hoog houden van de productie en dus de lage prijs is dat het andere land daarmee hard in de portemonnee wordt geraakt, vertelt Van Cleef. Grote winnaar hiervan is de consument, de prijs aan de pomp zal voorlopig laag blijven, verwacht hij. 

Dat Saoedi-Arabië er veel aan gelegen is om de productie hoog te houden en zich daarmee in feite in de voet schiet, omdat het zo afhankelijk is van de olie-inkomsten bleek ook vorige week, toen het land bezuinigingen aankondigde om het ontstane begrotingstekort te dichten. Volgens Van Cleef geeft het land daarmee het signaal af dat de Opec-strategie er een is voor de langere termijn. "Ze kunnen het ook nog wel even uitzingen met hun reserves", legt hij uit. 

Oplopende spanning
De spanning tussen beide landen liep afgelopen weekend flink op, toen het soennitische Saoedi-Arabië een sjiitische geestelijke ter dood bracht. Dat leidde tot felle protesten in het sjiitische Iran, waarbij de Saoedische ambassade in de hoofdstad Teheran werd bestormd. In reactie daarop verbraken de Saoedi's de diplomatieke banden met Iran