Geld en Werk

Big Brother volgt je muisbewegingen (en weet zo hoe jij je voelt)

18 december 2015 21:37 Aangepast: 04 augustus 2017 01:57

Onderzoek toont aan: je emoties zijn te voorspellen op basis van de manier waarop je je computermuis beweegt. Onschuldig? De onderzoekers hopen dat websites op deze manier kunnen gaan registreren hoe jij je voelt.

Slechte dag op je werk? Jij weet het, je collega's weten het. In de toekomst weet de website die je bezoekt het wellicht ook. 

Muisbewegingen
Onderzoekers van de Brigham Young University hebben aan de hand van muisbewegingen vastgesteld hoe hun proefpersonen zich voelden. In een test onder 270 kandidaten werden sommige websitepagina’s bewust slecht of niet geladen. Waar de ontspannen testkandidaten hun muis vloeiend over het scherm bewogen, bewogen de gefrustreerde kandidaten hun muis langzamer en schokkender. Het lukte de onderzoekers om negatieve emoties zoals frustratie, angst en depressie in 80 procent van de gevallen goed te voorspellen. 

Leren
Een deel van de opgedane kennis uit het onderzoek is nu gepatenteerd, schrijft Fortune. De bedoeling is dat computers of websites kunnen leren van hun gebruikers en zo een betere 'user-experience' gaan creëren. Een van de onderzoekers hoopt dat websites uiteindelijk op je emoties gaan 'reageren'. Hij gaat nu onderzoeken wat het gebruik van de touchscreen (aanklikken, swipen etc.) van je smartphone zegt over je emoties. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore