De Nederlandsche Bank heeft 800.000 euro uitgekeerd aan voormalige rekeninghouders van DSB, Icesave, Indover en Van der Hoop. Ruim 19.000 oud-klanten van deze banken kunnen aanspraak maken op een coulanceregeling, waar in totaal 1,6 miljoen voor beschikbaar is.
Tot nu toe maakten 7500 mensen aanspraak op een vergoeding uit de pot met geld, die is bedoeld voor mensen die vielen onder het depositogarantiestelsel. Dit systeem is bedoeld om spaarders te compenseren als hun bank omvalt, zoals bij DSB, Icesave, Van Der Hoop Bankiers en Indover gebeurde.
De Nederlandsche Bank keert dan tot 100.000 euro uit aan klanten van failliete banken met een gewone spaarrekening. Sommigen kregen dat geld te laat teruggestort en liepen daardoor rente mis op hun spaargeld. Daarom krijgen ze nu een extra bedrag terug als compensatie voor misgelopen rente-inkomsten.
Hoogste bedragen als eerste opgeëist
Die bedragen zijn niet zo hoog. Sinds 22 maart kunnen mensen claimen als ze minimaal drie maanden hebben moeten wachten. De meeste bedragen variëren tussen de 10 en 20 euro.
Slechts een klein aantal spaarders van zowel Icesave (18) en DSB (81) mag meer dan 1000 euro claimen. Het maximale bedrag dat mensen vergoed kunnen krijgen voor het mislopen van rente-inkomsten is 3850 euro voor DSB-klanten of 3510 euro voor Icesave-klanten.
De helft van het bedrag dat beschikbaar is, heeft DNB dus al uitgekeerd. Dat meer dan de helft van de spaarders nog niets geclaimd heeft, betekent niet dat er niet genoeg geld beschikbaar is. Een woordvoerder verklaart dat diegenen die de hoogste vergoedingen krijgen, als eerste hebben aangeklopt bij de centrale bank. Er kan nog tot 22 juni een aanvraag gedaan worden.
Uitgesplitst naar bank zijn de volgende bedragen gereserveerd:
- DSB, van zakenman en oud-voorzitter van AZ Dirk Scheringa (failliet in 2009): 1,3 miljoen.
- Van der Hoop, vermogensbeheerder en hypotheek- en spaarbank (failliet in 2005): 160.000 euro.
- Icesave, IJslandse spaarbank die Nederlandse klanten lokte met hoge rentes (failliet in 2008): 130.000 euro.
- Indover, de Indonesische Overzeese Bank (failliet in 2008): 4.550 euro.
De regeling geldt voor spaarders die drie maanden na het faillissement van hun bank nog geen vergoeding hadden gehad en daardoor meer dan 10 euro aan rente-inkomsten zijn misgelopen. De Nederlandsche Bank voert de regeling uit op verzoek van inmiddels demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Als er geld overblijft, vloeit het terug naar de schatkist.