Geld en Werk

Bruna lanceert 'Spotify' voor boeken en tijdschriften

27 mei 2015 06:24 Aangepast: 06 september 2015 16:21

Boekwinkelketen Bruna komt met een abonnement waarmee klanten voor een vast bedrag per maand onbeperkt boeken en tijdschriften uit het assortiment van de winkel kunnen lezen.

Het bedrijf lanceert vandaag Bliyoo, een app voor tablet of smartphone, waarbij de gebruiker drie tijdschriften en drie boeken tegelijkertijd kan lezen. Als die uit zijn, kunnen ze worden omgewisseld voor nieuwe. Een abonnement voor boeken óf tijdschriften kost 9,95 euro per maand. Gebruikers die allebei willen lezen, gaan 14,95 per maand betalen. Bruna hoopt aan het eind van het jaar 125.000 abonnees te hebben.

ZIE OOK: Spotify en Tiësto komen met hardlooptrack

De app is vergelijkbaar met online muziekservice Spotify. Als lezers een boek of tijdschrift eenmaal hebben gedownload, is dat ook te lezen zonder internetverbinding en op verschillende apparaten tegelijk. De app is te downloaden in de Apple Store en Google Play. Er wordt gekeken of de app ook voor e-readers bruikbaar kan worden gemaakt.

Topman Fred Zeegers hoopt met het initiatief ook het illegale downloaden van e-books tegen te gaan. "We hebben Bliyoo twee maanden getest in Nederland en België en die mensen geven aan dat ze geen illegale downloads meer nodig hebben met deze abonnementsvorm."

Digitale rechten
Volgens Bruna doen de meeste uitgeverijen mee aan het initiatief. In de app zijn op dit moment duizenden titels te vinden. Daarbij zitten 70 magazines, waaronder Libelle, Donald Duck en de Voetbal International, maar bijvoorbeeld de Linda zit er niet bij.  Ook veel van oorsprong buitenlandse boeken zitten er niet tussen, omdat het regelen van de digitale rechten van buitenlandse boeken lastig is, zegt Zeegers.

Nieuwe media specialist Erwin Blom vraagt zich af of de app een succes zal worden: "Ik denk dat het aanbod nu nog te beperkt is om hetzelfde gevoel te krijgen als bij Spotify. Daar voelt het aanbod bijna compleet, dit voelt aan als een kleine selectie."

10.000 titels
Bruna hoopt dat er over een maand 10.000 boeken en tijdschriften in Bliyoo staan. Uiteindelijk wil het bedrijf 75 procent van alle beschikbare e-books in Bliyoo verkopen, zo'n 20.000 titels. Dat is slechts een fractie van het aanbod in de winkel, waar klanten kunnen kiezen uit 250.000 boeken en tijdschriften.

De Bruna verkocht al e-books via de app Tablisto, die opgaat in Bliyoo. 

Bekijk de reportage van economieverslaggever Hella Hueck:

ZIE OOK: Online kiosk Blendle viert eerste verjaardag

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore