De energierekening is voor 60 procent van de consumenten onbegrijpelijk. Knap lastig als je weet dat vorig jaar 1,25 miljoen huishoudens wisselden van energieleverancier. Het overstapvoorstel van de nieuwe energieleverancier en de definitieve afrekening zijn lastig te vergelijken.
Al sinds 2013 wordt er gesteggeld over een begrijpelijke energierekening. Vaak gebruiken de verschillende energiemaatschappijen andere tarieven en termen, waardoor de consument er geen touw aan kan vastknopen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft energiemaatschappijen tot 1 juli de tijd om hun rekeningen zo aan te passen dat ze voor iedereen begrijpelijk zijn.
Wat staat er op een duidelijke energierekening?
- Het energieverbruik: elektriciteit uitgedrukt in kWh en gas in kubieke meters.
- Het energietarief voor elektriciteit en voor gas. Er moet consequent gerekend worden met hetzelfde tarief. Dus staat er op het contract een dag- of maandprijs? Dan moet ook op de (jaar)rekening gerekend worden met hetzelfde tarief. Dus de dag- of maandprijs. Je mag hier niet van afwijken.
- Bij een variabel energiecontract kan op 1 januari of 1 juli de prijs omhoog of omlaag gaan. Nu rekenen energiemaatschappijen soms met een gemiddelde jaarprijs. Dat mag niet meer. Het tarief moet uitgesplitst zijn vóór of na 1 juli.
- Alle bedragen moeten inclusief BTW vermeld worden. Nu staat de BTW vaak pas op het eind van de rekening vermeld. Dat mag niet meer.
- Onvermijdbare kosten zoals service- en administratiekosten en een regiotoeslag bij gas mogen niet meer apart vermeld worden. Dit zijn kosten die een consument sowieso moet betalen. Deze kosten moeten voortaan dus vermeld zijn in het basis energietarief. Hierdoor kunnen consumenten de tarieven tussen de verschillende energieleveranciers beter vergelijken. Nu wordt vaak de prijs kunstmatig laag gehouden en komen er allerlei kosten bij die je ook moet betalen.
- Regiotoeslag gas is afhankelijk van de plek waar je woont. Hoe verder je woont van het Groningse Slochteren des te meer je betaalt. Er zijn 10 regio's in Nederland.
- Verder staan er de netbeheerkosten op. Dit zijn de kosten die gemaakt worden om de stroom of gas bij jouw thuis te krijgen.
- Energiebelasting: iedereen die energie ontvangt betaalt belasting.
- Opslag Duurzame Energie. Een extra belasting die de overheid in 2013 heeft ingevoerd en waarmee wordt geïnvesteerd in duurzame energie. Iedereen die energie afneemt betaalt deze opslag.
De ACM controleert vanaf 1 juli of de energiemaatschappijen zich houden aan de nieuwe afspraken. Zo niet, dan kan de toezichthouder een boete opleggen tot maximaal 900.000 euro per overtreding. Op Consuwijzer staat meer uitleg over je energierekening.