TicketSwap heeft meer dan 600.000 gebruikers, maakte de online verkoper van tweedehands kaartjes deze week bekend. Ook is het bedrijf bezig met een verdere uitbreiding naar het buitenland, vertelt oprichter Hans Ober tegen RTL Z.
Op het platform kunnen consumenten onderling tickets kopen en verkopen. Het maakte sinds de oprichting drie jaar geleden al winst, zonder investeerders. Het grootste deel van de omzet wordt geboekt in Nederland, maar inmiddels is de site ook actief in België, Frankrijk en Duitsland. Binnen een paar weken komen daar een aantal nieuwe landen bij.
"We zijn eigenlijk heel natuurlijk uitgebreid naar het buitenland", zegt Ober. Feestgangers uit de buurlanden komen naar Nederland of gaan juist over de grens en boden hun kaartjes op de site aan als ze onverhoopt niet konden gaan. Inmiddels wil Ticketswap zich ook op andere landen richten. Ze houden voorlopig nog liever even geheim welke dat zijn, 'met oog op de concurrentie'. "We zijn nu bezig met het gereed maken van onze site voor andere valuta."
Ontstaan vanuit een studentenhuis
Ticketswap ontstond een aantal jaar geleden nadat Ober een festivalkaartje via Facebook wilde aanbieden. "Destijds was het nog gebruikelijk om dat via Marktplaats te doen, maar dat was een puinhoop. Via Facebook was het echter weer lastig om het vertrouwen van de kopers te winnen."
Huisgenoot Ruud Kamphuis ontwikkelde websites, maar zag het idee in eerste instantie niet zitten. "Hij vond het geen goed idee om met vrienden en huisgenoten samen te werken, maar uiteindelijk waren we zo enthousiast dat we samen met zijn compagnon Frank in 2012 TicketSwap zijn begonnen. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen."
17 man personeel
Inmiddels heeft het bedrijf 17 mensen in dienst. "We zijn heel natuurlijk gegroeid. Elke keer als we geld overhielden, hebben we dat in het bedrijf gestoken. We konden eerst een stagiaire aannemen en daarna iemand in dienst. Daarnaast konden we onszelf ook al snel een klein loontje betalen. Dat was prettig, want ik studeerde nog."
Inmiddels is het bedrijf één van de grootste spelers in de verkoop van tweedehands kaartjes. TicketSwap vraagt vijf procent van de opbrengst en de tickets mogen voor maximaal 120 procent van de verkoopwaarde worden verkocht. Gebruikers kunnen op de site aangeven dat ze een e-ticket over hebben. De betaling en het doorsturen van het kaartje gaan via het bedrijf.
'Kaartjes op een eerlijke manier verkopen'
Handelaren blijven buiten, vanwege de zeer beperkte winst die ze maken. "Soms zien we ze wel eens verschijnen als de tickets op andere marktplaatsen weinig opbrengen. Als we daar achter komen, verwijderen we ze van de site en blokkeren we ze. We willen dat kaartjes op een eerlijke manier verkocht worden. Door een maximumprijs aan te houden, zorgen we ervoor dat de zwarte markt op z’n gat belandt. Dat is voor ons heel belangrijk."
In de afgelopen jaren zijn er wat klonen opgedoken, vertelt Kamphuis, maar die verdwenen meestal snel weer. "Ze kijken teveel naar ons en zijn niet uniek genoeg. We werken elke dag met vijf ontwikkelaars aan onze website om deze te verbeteren. Als gebruiker merk je dat niet altijd direct, maar we zorgen ervoor dat de ervaring altijd top is. We werken dan bijvoorbeeld aan de veiligheid van ons systeem en manieren om tickets te analyseren. Daardoor werkt alles heel soepel."
Toekomstplannen
Waar het bedrijf over vijf jaar staat, vindt Ober lastig om te zeggen. "We bestaan nog maar drie jaar. We zijn tot nu toe bezig geweest om de tweedehands ticketmarkt veilig en eerlijk te maken. Over vijf jaar hoop ik dat we dat in nog meer landen gedaan hebben. Hopelijk weet iedereen dan van TicketSwap."