Social Impact Ventures investeert een half miljoen euro in recyclinginitiatief Afval Loont. Oprichter Jørgen van Rijn ziet langzaam zijn droom werkelijkheid worden. "Wij maken mensen bewust: het is geen vuilnis, het zijn bruikbare grondstoffen."
Jørgen van Rijn had tot voor kort nog nooit wat met afval gedaan. Oke, hij had regelmatig thuis de appelschillen in de groenbak gedaan en de kranten in de papierbak, maar dat was het wel. Maar een bedrijf? Als zelfstandige hield hij zich met totaal andere dingen bezig: vastgoed en vermogensbeheer. Tien jaar geleden begon het te knagen. "Waarom doe ik dit?", begon hij zich in toenemende mate af te vragen. "Ik wilde wat doen voor de goede zaak."
'De goede zaak' dat kan natuurlijk van alles zijn: een ngo, de zorg, onderwijs. Maar van Rijn koos voor afval. “Er komt een enorme druk op grondstoffen. Denk aan olie en plastics. En hoe we met afval omgaan heeft een enorme impact: van energieleverancier veranderen doen we maar één keer. Afval scheiden is iets van elke dag.”
Recycler wordt beloond
En tot nu toe werd die klus ‘van alle dag’ niet altijd beloond. Met afgrijzen kijken we er soms naar: die verdomde afvalstoffenheffing. De vervuiler betaalt. Bij Van Rijn is dat anders: de recycler wordt beloond. Consumenten kunnen hun afval bij een Afval Loont-filiaal afgeven en krijgen er geld voor terug.
Het is geen vetpot: voor een kilo kleren krijg je 15 cent. Voor een kilo papier 4 cent. De gemiddelde deelnemer is toch behoorlijk fanatiek en komt 300 kilo afval langsbrengen en weet zo jaarlijks 30 tot 35 euro te besparen. Sommige mensen laten het overmaken naar een spaarrekening voor hun kinderen, anderen maken het over naar een goed doel, zoals de voedselbank. Of ze doen er gewoon boodschappen mee.
Vooroordelen
Het past bij de Hollandse spaardrang, signaleert de ondernemer. "Nederlanders sparen graag zegeltjes en andere dingen. En zo’n mogelijkheid maakt mensen ook bewust: het is geen vuilnis, het zijn herbruikbare grondstoffen. Die boodschap brengen we wel over met humor en zonder vingertje. Anders werkt het niet."
Soms krijgt hij kritische vragen: een duurzaam bedrijf dat winst wil maken? Dat gaat toch niet samen? Van Rijn stoort zich aan het vooroordeel dat je geen geld mag verdienen aan een milieuvriendelijke onderneming. "Duurzaamheid kan eigenlijk pas echt blijven bestaan als je er een winstgevend bedrijf van maakt." Hij verdient geld aan het doorverkochte afval en hij ontvangt geld van de gemeenten.
Uitbreidingsplannen
Afval Loont zit met filialen in Rotterdam, Barendrecht en binnenkort gaan er filialen open in Krimpen aan de IJssel en Noordwijk. Per vestiging werken er twee mensen, die voorheen een afstand hadden tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf groeit gestaag, en daar moet het nieuwe groeigeld bij gaan helpen: van Rijn is in gesprek met 22 gemeenten.
Het gaat als een trein, zo lijkt het. Maar afspraken maken met gemeenten gaat juist in een slakkengangetje. "Ik heb ook echt wel eens achter mijn oren gekrabd: waar ben ik aan begonnen? Met overheden samenwerken gaat soms best moeilijk. Maar ik ben heel blij met het resultaat tot dusver. Bij het kerstdiner waren we met 18 mensen. Toen zag ik pas hoe hard we gegroeid zijn. Sommige mensen die aan tafel zaten hadden al vijf jaar geen baan gehad. Dan doe je toch iets goeds."