Geld en Werk

Nemea Bank stunt à la Icesave met hoge spaarrente

13 april 2015 15:24 Aangepast: 21 september 2015 20:07

Een spaarrente van 4 procent, kom daar nog eens om. De Maltese Nemea bank stunt met hoge rentes om de Europese spaarders te verleiden. Wie zijn geld vijf jaar vast zet ontvangt bij Nemea een rente van 4 procent.

De bank richt zijn pijlen nu vooral op België, maar spaarders uit alle Europese landen zijn welkom. Binnenkort komen ze met een Nederlandstalige website.

Het concept lijkt erg veel op dat van Icesave, de IJslandse bank die in 2008 failliet ging. Dat is misschien niet verwonderlijk, want de oprichters van Nemea komen van een andere IJslandse bank, Kaupthing. Die ging in 2008 ook over de kop.  

Net als de IJslandse banken destijds verklaart Nemea de hoge rente uit het feit dat ze een internetbank zijn en dus lage kosten hebben. 

Geen depositogarantieregeling
De bank valt niet onder het toezicht van De Nederlandsche Bank en dus ook niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Nemea mag hier werken omdat het in EU-land Malta een bankvergunning heeft. Spaarders vallen echter onder het Maltese garantiestelsel. Dat garandeert net als in Nederland een tegoed van 100.000 euro.

De vraag is of Malta in staat is om alle spaarders te vergoeden, mocht de bank failliet gaan. Dat was immers ook in IJsland het probleem. Dat land kon het eenvoudigweg niet opbrengen om de enorme spaartegoeden uit te betalen toen de financiële sector onderuit ging. Ook Malta is een klein land. Er wonen zo’n 425.000 mensen. Dat is iets meer dan in de provincie Flevoland. Malta heeft, net zoals IJsland een paar jaar geleden, een grote financiële sector. 

Consumentenbond
Ook de Consumentenbond ziet grote risico's. Sandra de Jong van de bond: "Je neemt wel risico's, bij conflicten moet je namelijk wel naar Malta. Wees je van bewust dat er ook risico's kunnen zijn."

ZIE OOK: RTL Z waarschuwt voor de risico's:

 

RTL Z / Diane de Clerck

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore