Geld en Werk

Jumbo slaags met franchisenemers

23 maart 2015 10:26 Aangepast: 06 september 2015 20:34

Supermarktketen Jumbo is hard in aanvaring gekomen met twee belangrijke Brabantse franchisenemers. De verhoudingen zijn zo verzuurd dat Jumbo van de ondernemers af wil.

Dat bevestigen de advocaten van de partijen tegenover RTL Z. Het conflict ontstond nadat Jumbo eind 2011 een groot aantal C1000-supermarkten had overgenomen en die vervolgens ombouwde naar de eigen formule. Dat viel verkeerd bij de broers Ard en Luc van de Huijgevoort, die vier Jumbo’s ten zuiden van Eindhoven exploiteren. De ondernemers, met winkels in Luyksgestel, Bladel, Geldrop en Valkenswaard, vinden dat zij de eerste rechten hebben op Jumbo-winkels in hun regio.

Escalatie
De eerste aanvaring kwam begin 2013 in het nieuws, toen de supermarkt van de broers in Bladel een omgebouwde winkel in het nabijgelegen Hapert ging beconcurreren op prijs. Jumbo kondigde destijds aan te bemiddelen tussen de strijdende winkels. Uit juridische stukken blijkt echter dat het conflict sindsdien juist verder is geëscaleerd.

Jumbo beschuldigt de franchisenemers van gesjoemel met statiegeld en etiketten en ongeoorloofde prijsconcurrentie met andere Jumbo’s. De broers eisen dat zij de omgebouwde C1000-winkels in de regio mogen runnen en ze willen forse schadevergoedingen voor gederfde omzet.

De verhoudingen raakten zo verstoord dat Jumbo vorig jaar de franchisecontracten van de broers verscheurde. De winkelgigant wilde hen afkopen met 3,8 miljoen euro. De Brabanders wisten dat voorlopig te voorkomen. Jumbo verloor inmiddels al twee rechtszaken. Een bodemprocedure loopt nog. De advocaten van zowel Jumbo als de ondernemers bevestigen het conflict, maar willen er niet inhoudelijk op ingaan.

Succesvol
De broers Van de Huijgevoort zijn belangrijke en succesvolle franchisenemers van Jumbo. Alleen al hun supermarkt in Luyksgestel boekt een jaaromzet van ruim 21 miljoen euro. Naast de vier winkels runnen zij ook een eigen vleesgroothandel en vervullen zij functies in de ondernemersvereniging van Jumbo.

Jumbo werd eind jaren 70 opgezet door Frits van Eerd. De afgelopen jaren ontwikkelde het familiebedrijf zich in sneltreinvaart van regionale tot nationale speler. Vooral dankzij de overnames van Super de Boer in 2009 en C1000 in 2011 telt Jumbo nu ruim 500 supermarkten. Die zijn goed voor een omzet van 4,8 miljard euro en een marktaandeel van 14 procent. Daarmee is Jumbo na Albert Heijn de grootste supermarkt van Nederland.

Inclusief de nog niet omgebouwde C1000-winkels bedraagt de omzet van Jumbo Groep 6,8 miljard euro en het marktaandeel 20 procent.

Niet op rolletjes
Maar de snelle groei leidt ook tot problemen. Zo meldde zakenkrant FD begin dit jaar dat de ombouw van de laatste C1000-winkels niet op rolletjes loopt. Veel franchisenemers van C1000 zouden het niet zien zitten, omdat zij vrezen voor omzetdaling.

Zie ook: Jumbo voor 2 miljoen het schip in

RTL Z / Mathijs Smit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore