Ga naar de inhoud
Geld & werk

'Werkgevers leren niet van burn-outs van werknemers'

Werkgevers leren in de meeste gevallen niets van burn-outs van werknemers. Er wordt wel gekeken naar wat de werknemer met de burn-out nodig heeft, maar niet naar hoe burn-outs voorkomen kunnen worden.

Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van verzekeraar Zilveren Kruis.

33 procent positief

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 33 procent van de ondervraagden aangeeft dat zijn of haar werkgever iets heeft geleerd van hun burn-out. De onderzoekers denken dat het werkgevers ontbreekt aan zelfreflectie.

Zij zien burn-outs toch vooral als incidenten en niet iets dat kan worden voorkomen door anders te gaan werken.

Iets aan te doen

Terwijl dat zeker kan helpen, denkt hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie Arnold Bakker: "De werknemer krijgt een coach en gaat bijvoorbeeld op een cursus mindfulness. Allemaal gericht op het beter omgaan met stress. Terwijl er meestal ook echt iets aan de werkzaamheden en omstandigheden binnen de organisatie moet veranderen om nieuwe burn-outs te voorkomen."

Volgens Bakker kan dat bijvoorbeeld door werknemers meer vrijheid te geven, meer afwisseling of meer feedback.

Terugval

Dat burn-outs vaak een gevoelig onderwerp zijn, blijkt ook wel uit het feit dat veel werknemers een eventuele terugval niet durven te bespreken met hun baas. Zo'n 30 procent van de ex-burn-out-patiënten heeft het daar niet of nauwelijks met de leidinggevende over.

Volgens Bakker komt dat doordat mensen bang zijn dat hun positie op het spel komt te staan. 

Bron: RTL Z