Geld en Werk

Deze ultrasone tv-advertenties volgen je online gedrag

20 november 2015 17:44 Aangepast: 20 november 2015 18:43
Beeld © Getty Images

Marketeers hebben een nieuwe manier gevonden om kijk- en internetgedrag van verschillende apparaten aan elkaar te knopen: met onhoorbare geluidssignalen.

De koppeling van je activiteiten op smartphones, tablets, pc's en televisies is met name interessant voor adverteerders. De technologie werkt met zogeheten 'audio beacons', die ingebakken zitten in televisieadvertenties. Mensen kunnen deze ultrasone geluidssignalen niet horen, maar smartphones, tablets en pc's pikken ze moeiteloos op.

Dit gebeurt al langer bij het zogeheten 'tweede scherm', waarbij een app informatie toont over hetgeen dat op tv verschijnt.

Privacyactivisten trokken eerder aan de bel voor deze nieuwe manier van cross-device tracking. Die draait namelijk stilletjes op de achtergrond van mobiele apps of de browser. Hij of zij die gevolgd wordt heeft nu geen keuze (opt-out) en is zich überhaupt nergens van bewust.

Data aaneenrijgen
Veel mensen gebruiken tegenwoordig dagelijks zo'n vijf verschillende apparaten die zijn aangesloten aan het internet. Tot voor kort was er geen manier voor het aaneenrijgen van de gebruikersdata van al die losse apparaten.  

De software van SilverPush, een startup uit India, kan dat dus wel. Hun software wordt ondertussen door verschillende apps gebruikt en zo worden sinds april al 18 miljoen smartphones gevolgd. Het bedrijf bestaat sinds 2014 en kreeg onlangs een nieuwe kapitaalinjectie.

'Gevaarlijk'
Volgens het Center for Democracy and Technology (CDT), een organisatie die digitale burgerrechten verdedigt, moet de 'gevaarlijke' SilverPush-technologie aan banden worden gelegd, zo scheven zij vorige maand in een brief aan de Amerikaanse marktwaakhond FTC. Die heeft het onderwerp inmiddels op de agenda gezet, meldt Ars Technica.

Ook security-experts zijn op de kwestie gedoken. Zij denken de technologie voor de gek te kunnen houden met het zelf versturen van vervalste onhoorbare geluidssignalen, die zo de verzamelde data weer onbruikbaar maakt.    

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore