Geld en Werk

Pensioenfondsen drukken duurzaamheidsagenda erdoor

23 oktober 2015 15:39 Aangepast: 23 oktober 2015 18:19

Waar de politiek, actievoerders en voorlopers al 10 jaar discussiëren over duurzaamheid, draaien het ABP en Zorg en Welzijn in één week de hele Nederlandse duurzaamheidsagenda om.

De grootste pensioenfondsen van Nederland halen voor 50 miljard euro pensioengeld weg bij vervuilende en achterlopende bedrijven: het ABP en Zorg en Welzijn investeren vanaf nu alleen nog maar in de meest duurzame bedrijven. Gaan ondernemingen niet mee in de duurzaamheidsidealen van de pensioenfondsen, dan vallen ze onherroepelijk af. De aandelen worden dan verkocht.

Hoger rendement op lange termijn
De rendementen zullen volgens pensioendeskundigen niet lager worden als wordt geïnvesteerd in duurzame bedrijven in plaats van vervuilende bedrijven. "De verduurzaming van onze beleggingen zorgt voor een beter rendement", vertelt Peter Borgdorff, directeur van pensioenfonds Zorg en Welzijn aan RTL Z. "Onze deelnemers zijn ook van mening dat met hun geld niet mag worden bijgedragen aan een slechtere wereld."

Dat heeft ook een voordeel voor de pensioenfondsen. "Onderzoek laat zien dat het rendement beter is op duurzame gebouwen", zegt Hans op ’t Veld van PGGM. “Mensen willen die graag huren, de huren zijn hoger en de kosten lager.” 

Bekijk onze interviews met Borgdorff en Op 't Veld:

Het grote geld gaat nu voor groen
Het is opvallend dat de pensioenfondsen zomaar in één week de definitieve verandering in beweging zetten voor een meer duurzame samenleving. Volgens onderzoek boeken we in Nederland tot nu toe nog maar mondjesmaat succes. Nederland loopt zelfs behoorlijk achter in Europa, ons land is nu nog het minst duurzaam van Europa.

Vanuit de Groene Wereld komen hele blije reacties over de plannen van Nederlandse pensioenfondsen om veel te meer te investeren in duurzame bedrijven. "Het is een rendabele businesscase, dat zeggen we al jaren", aldus Tjerk Wagenaar van Natuur en Milieu. "Het zou de gamechanger moeten worden naar een echt neutrale manier van huisvesting​, het is een tipping point. Een goed pensioen is ook een goede leefomgeving."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore