Fintech, van crowdfundingplatforms tot betaalapps, is hét woord in de financiële sector, maar de nieuwe trend heeft nog niet alle consumenten bereikt.
Transferwise (disclaimer: zelf een fintechbedrijf) stelde aan 9000 mensen in Noord-Amerika, Europa en Azië de vraag of ze wel eens gebruik hebben gemaakt van de diensten van een fintechbedrijf. En wat bleek? Een meerderheid, 68 procent, heeft nog niks gedaan met de nieuwe industrie.
Er doen overigens verschillende definities van 'fintech' de ronde, in dit onderzoek wordt het aangeduid als technologiebedrijf dat financiële diensten aanbiedt.
Toekomst
Ruim tweederde van de consumenten heeft dus nog weinig gedaan met deze (nieuwe) bedrijven, maar de verwachting is dat dat gaat veranderen. Iets minder dan de helft van de consumenten verwacht binnen vijf jaar in elk geval bij één techbedrijf aan te kloppen voor financiële zaken.
Kijk je nog iets verder in de toekomst, 10 jaar vooruit, dan denkt 20 procent álle financiële zaken af te gaan handelen bij een techbedrijf.
Jong vs. oud
Niet geheel verrassend staat een jonge doelgroep (18-54 jaar) meer open voor fintech dan ouderen (55+). 25 procent van de ouderen vertrouwt een techbedrijf niet met zijn financiële gegevens, tegenover 17 procent van de andere doelgroepen. Early adopters, die al gebruik maken van een fintechbedrijf, hebben opvallend minder vertrouwen in banken dan de 'gewone' consument. 54 procent van de vroege vogels vertrouwt de gewone bank niet, tegenover 19 procent van de andere consumenten.
Gewone consumenten worden, naar eigen zeggen, met name hierdoor overtuigd om te kiezen voor een techbedrijf in plaats van een bank:
- Een veiligere dienst (34 procent)
- Lagere kosten (29 procent)
- Meer gemak (26 procent)
- Snellere dienstverlening (18 procent)
- Betere klantenservice (18 procent)