Geld en Werk

PostNL gaat op grote schaal bezorgen met elektrische bakfietsen

18 mei 2017 10:57 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Een elektrische bezorgbakfiets. Beeld © PostNL

PostNL gaat een groot deel van de zakelijke post in Amsterdam met elektrische bakfietsen bezorgen. Ook gaat de postbezorger brievenbussen legen en 's avonds pakketjes bezorgen met de bakfiets.

Het bedrijf zegt zo een steentje bij te willen dragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit in de stad. Door het gebruik van de e-bakfiets hoeven er 100 ritten met dieselbusjes minder gemaakt te worden per dag.

Minder CO2

Volgens de berekeningen van PostNL wordt er daardoor per jaar 60.000 kilo CO2 minder uitgestoten.

In 2016 is PostNL al met een bescheiden proef gestart in Amsterdam. Die is blijkbaar zo goed bevallen dat het gebied per 1 juni wordt uitgebreid naar vrijwel de hele stad. Pakketbezorging met de bakfiets doet PostNL voorlopig alleen binnen de ring in de avonduren.

Utrecht, Den Haag, Rotterdam

En daar moet het niet bij blijven. Ook in Utrecht, Den Haag en Rotterdam moeten de elektrische bakfietsen gaan rondrijden. Het doel is om in 2025 in 25 Nederlandse steden de vervuilende busjes vervangen te hebben door bakfietsen en andere voertuigen die geen CO2 uitstoten.

Wanneer de volgende steden precies aan de beurt zijn, is volgens het bedrijf nog niet bekend.

Sneller?

Volgens PostNL blijkt uit de proef dat bezorgen met de bakfiets soms sneller is dan bezorgen met de auto. Een woordvoerder laat weten dat het op de grachten 'absoluut sneller is' en dat in de gehele binnenstad tijdswinst is te halen.

Alleen in de buitengebieden in Amsterdam-Noord gaat PostNL zakelijke post niet met de bakfiets bezorgen. Daar blijken de afstanden te groot om bedrijven op tijd van hun post te voorzien.

Niet de enige

PostNL is niet de enige pakketbezorger die met milieuvriendelijke voertuigen rondrijdt. UPS bezorgt al sinds 2013 een deel van de pakketjes met elektrische vrachtwagentjes. Ook DHL is onlangs begonnen met 'groene' bezorging.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore