Geld en Werk

Onrust over TTIP in Europa? VS sluiten alvast handelspact in Azië

05 oktober 2015 17:34 Aangepast: 06 oktober 2015 12:43
Met het sluiten van TTP lopen de VS vooruit op het sluiten van het TTIP-verdrag met Europa Beeld © ANP

In Europa wordt nog gesteggeld over TTIP, het veelomvattende handelsverdrag met de VS. Ondertussen hebben de VS met Japan en een aantal andere landen in Azië alvast een vergelijkbaar akkoord gesloten: het Trans-Pacific Partnership (TTP).

Dit TTP omvat naast de VS en Japan nog eens tien andere landen aan de Grote Oceaan en in Zuidoost-Azië. Die landen zijn goed voor in totaal 40 procent van de totale wereldeconomie.

Doel van het handelspact is om handelsbelemmeringen te verminderen voor vrijwel alle producten, van rundvlees tot auto-onderdelen. Dat moet leiden tot lagere prijzen en het zal de handel verder stimuleren.

Tegen China
Daarnaast komen er regels voor investeringen, het milieu en de arbeidsmarkt. TTP is de spil voor het beleid van de Amerikaanse president Obama in Azië. Het verdrag is ook bedoeld tegen de opkomst van China, dat niet bij TTP is betrokken. Ook voor de Japanse president Abe is het van belang. TTP is onderdeel van zijn 'Abenomics', de plannen om de Japanse economie uit het slop te trekken.

Er is vijf jaar over het handelspact onderhandeld. De laatste onderhandelingen gingen over zaken als hoe lang farma-ondernemingen een patent krijgen voor hun nieuwe medicijnen en in welke mate landen hun markten moeten open gooien voor elkaars producten.

Regels voor milieu en arbeidsmarkt
Heel belangrijk binnen TTP is verder dat bepaald is in hoeverre landen zich aan bepaalde arbeidswetten moeten houden. Zo moet een land als Vietnam toestaan dat er onafhankelijke vakbonden komen.

Voor het milieu gelden soortgelijke regels. Landen die te weinig doen aan de handel in bedreigde diersoorten kunnen boetes opgelegd krijgen.

Arbitragehof
Een controversieel onderdeel van het handelspact TTP is de vorming van een arbitragetribunaal, dat bemiddelt in handelsconflicten tussen ondernemingen en landen. Ondernemingen kunnen dus een arbitragezaak aanspannen tegen landen. Het gaat daarbij niet om een rechtszaak. Bij arbitrage spreken beide partijen af zich aan de uitspraak te zullen houden.

In Europa is er onrust ontstaan over een soortgelijk arbitragehof, dat onderdeel uitmaakt van TTIP, het Transatlantic Trade & Investment Partnership. De vorming van TTP zet druk op Europa om akkoord te gaan met TTIP.

Aan TTP nemen behalve de VS en Japan ook Canada, Australië, Brunei, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore en Vietnam deel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore