Geld en Werk

'Als TTIP doorgaat, zijn mijn boeren ten dode opgeschreven'

11 september 2015 12:07 Aangepast: 11 september 2015 14:15
Archieffoto Beeld © ANP

Europese boeren gingen deze week massaal de straat op. Ze hebben het moeilijk: melkveehouders zitten met een lage melkprijs, de veeboeren met lage vleesprijzen. En met name die laatste vrezen dat het allemaal nog veel erger wordt door de komst van TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten.

"Als de Europese markt wordt opengesteld voor Amerikaans vlees, dan zal dat de sector ernstig uit evenwicht brengen en in het dal storten." De Franse bond van rundveehouders, de FNB, is duidelijk: laat dat vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten maar zitten. Amerikaanse bedrijven kunnen specifieke soorten vlees 30 tot 40 procent goedkoper produceren, zegt de bond. "De economische gevolgen van het openstellen van de Europese vleesmarkt zullen daarom explosief zijn." 

Dalende vleesprijzen
De Europese boer heeft het, naar eigen zeggen, moeilijk. De melk- en vleesprijzen dalen en daarom gingen boeren afgelopen week de straat op. Maar de vleesprijzen zijn nog niets, in vergelijking met wat eraan zou kunnen komen, zeggen de boeren. Vrijhandelsverdrag TTIP gaat de situatie verder verslechteren: "Varkenshouders in Nederland moeten nu al, boven op de Europese regels, aan extra eisen voldoen", zegt Ingrid Jansen van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) tegen RTL Z. "Daardoor is de prijs van ons varkensvlees 20 procent hoger dan bij Europese collega's. En als er dan ook producten uit de Verenigde Staten komen, waar de eisen voor boeren nog lager zijn, wordt het nog moeilijker. We mogen wel importeren en consumeren wat we niet mogen produceren. Dat is een hele rare situatie. De boeren hebben nu al een ongelijk speelveld, dat wordt zo meteen nog erger."

Naast de varkensboeren houden ook de pluimveehouders hun hart vast voor oneerlijke concurrentie. Voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders Henny de Haan: "Wij zien weinig goeds in TTIP. De Amerikaanse productievoorwaarden zijn heel anders en het speelveld wordt alleen maar ongelijker. In Nederland zitten we in een stroomversnelling van dierenwelzijn, wij hebben hier juist stappen gezet. Zij produceren vlees tegen een lagere kostprijs, daardoor hebben onze boeren geen kans. Als TTIP doorgaat, dan zijn mijn boeren ten dode opgeschreven."

'Kiezen tussen TTIP of Rusland en China'
En zo gek zijn die zorgen van de bonden niet, vertelt agri-expert en hoofdredacteur van Foodlog Dick Veerman. Het handelsverdrag TTIP zal hoe dan ook flinke consequenties hebben voor de boeren die vlees op de markt brengen. "Alle rapporten zeggen: onze vleesindustrie gaat er ingrijpend door geraakt worden. Amerikanen kunnen het vlees veel goedkoper produceren. Dat vormt een gevaar voor de Nederlandse vleesindustrie, dat al aan hogere eisen moet voldoen op gebied van dierenwelzijn."

Maar volgens Veerman betekent dat niet we het vrijhandelsakkoord al te gemakkelijk over boord kunnen zetten. "Heel simpel gezegd: Europa is een plek met weinig grondstoffen, weinig energie. Wij maken vooral dingen, auto's bijvoorbeeld. Daar komt bij dat Europa vergrijst en we moeten ergens van blijven leven. Wereldhandel is dus heel belangrijk voor ons. Beleidsmakers weten dat we wel aan TTIP moeten; het worden de Amerikanen of de Russen en de Chinezen. Dan kiezen we eerder voor de Amerikanen, maar dat gaat wel grote consequenties hebben. De vleesindustrie gaat er last van krijgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore