Geld en Werk

EU maakt plannen voor eigen investeringshof rond TTIP

16 september 2015 14:23 Aangepast: 16 september 2015 14:26

De Europese Commissie wil een investeringshof voor TTIP opzetten. Dit eigen rechtssysteem zou investeerders moeten beschermen en handelsconflicten tussen internationale bedrijven en lidstaten beslechten.

Het investeringshof moet transparanter worden dan 'gewone' rechtbanken, belooft Europees commissaris Cecilia Malmström van Handel. De Commissie heeft om die reden het voorstel meteen openbaar gemaakt. 

Het hof gaat zich niet bemoeien met private rechtspraak, maar om "eerlijk en publiek rechtssysteem". Het kan bijvoorbeeld klachten van investeerders over onteigening of nationalisatie behandelen. Rechters worden geïnstrueerd om nationaal beleid in stand te houden, stelt de commissaris. 

Kritiek: systeem bevoordeelt grote bedrijven
Het voorstel is ontstaan uit de discussie rondom TTIP, het omstreden handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de EU waarover wordt onderhandeld. Critici zijn niet te spreken over het plan; zij zijn bang dat een apart rechtssysteem bij handelsconflicten grote bedrijven bevoordeelt en democratisch aangenomen wetten ondermijnt.

Er staat een omstreden clausule in het voorstel waarin staat dat multinationals de overheid mogen aanklagen als er nieuwe wetten worden geïntroduceerd die hun winst omlaag drukken.

Wetgeving ondermijnen
D66-Europarlementariër Marietje Schaake verwelkomt het voorstel, maar waarschuwt dat een handelsverdrag "geen achterdeur mag zijn voor bedrijven om wetgeving te ondermijnen. De EU kan een leidende rol spelen om het huidige gefragmenteerde en verouderde systeem van investeringsbescherming te veranderen." Schaake wil dat Malmström aan de VS vraagt of "ze bereid zijn het Europese leiderschap op investeringsbescherming te volgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore