Geld en Werk

Wat Nederland over TTIP kan leren van Roemenië

22 september 2015 06:02 Aangepast: 29 september 2015 01:45
Verslaggever Hella Hueck reisde af naar Roemenië om in de praktijk te zien wat de gevolgen zijn van internationale handelsverdragen Beeld © rtl z

Roemenië vreest voor een miljardenboete die het land boven het hoofd hangt. Het parlement draaide de beslissing terug om goud te laten delven door een Canadees mijnbedrijf, waarna die een schadevergoeding eist die op kan lopen tot 4 miljard dollar. Dat is een conflict waar ook Nederland mee te maken kan krijgen.

Op dit moment is Europa in onderhandeling met de Verenigde Staten over TTIP, een nieuw handelsverdrag. Amerikaanse multinationals kunnen Europese bedrijven voor een arbitragetribunaal slepen, net zoals dat nu met Roemenië gebeurt.

RTL Z-verslaggever Hella Hueck maakte er een reportage over, klik daarvoor op bovenstaande video.

Het Nederlandse bedrijfsleven is vooralsnog erg stil en dus het is onduidelijk wat TTIP kan opleveren of kosten. Er is veel kritiek op de nieuwe wetgeving, maar wat de eventuele economische voordelen van het verdrag zijn, is onduidelijk. Uit een Amerikaans rapport blijkt wel dat het verdrag ons 0,5 procent economische groei en 583.000 Europese banen tot 2025 zou kosten. Om conflicten te voorkomen, wil de Europese Commissie een investeringshof voor TTIP opzetten. Dit eigen rechtssysteem zou investeerders moeten beschermen en handelsconflicten tussen internationale bedrijven en lidstaten bemiddelen.

Weinig winst voor lokale bevolking
In de bergen van Transsylvanië is al wel duidelijk wat er te winnen valt, voor de Canadezen tenminste. Het bouwbedrijf Gabriel Resources wil er zo’n 10 miljard aan goud delven. 80 procent van de inkomsten vloeit naar het bedrijf, de rest naar de staatskas. De kosten voor de lokale bevolking zijn ook hoog: dorpjes en hun inwoners moeten wijken voor een nieuw gigantisch meer vol gif. Over 15 jaar is de mijn leeg en de natuur verwoest.

Dit horrorscenario wordt voorlopig nog geen waarheid. In 2013 draaide het parlement na heftige demonstraties de deal terug. Het relatief kleine beursbedrijf Gabriel Resources wil nu zijn schade verhalen op Roemenië: zo’n 4 miljard dollar. Voor het arme land staat dat bedrag staat gelijk aan bijna drie keer het jaarlijkse nationale zorgbudget. Verslaggever Hella Hueck reisde af om in de praktijk te zien wat de gevolgen zijn van internationale handelsverdragen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore