Geld en Werk

Chinezen lenen elkaar massaal geld online

27 augustus 2015 16:45 Aangepast: 06 september 2015 16:44
Beeld © anp

Wie in China als mkb'er een lening wil afsluiten, doet dit tegenwoordig niet meer via de traditionele banken, maar zoekt hulp op internet. Chinezen keren de gevestigde financiële wereld steeds vaker de rug toe en stappen over op een nieuwe trend: online platforms voor peer-to-peer leningen.

Afgelopen maand werd er 13,3 miljard dollar via de websites uitgeleend, een nieuw record. Het principe is simpel, schrijft Business Insider. Gewone consumenten lenen niet meer van de bank, maar van elkaar via online platforms. De populariteit is afgelopen drie jaar geëxplodeerd; inmiddels wordt het aantal websites waar dit mogelijk wordt gemaakt, geschat op 2000.

De websites zijn niet voor niets een gat in de markt. Jarenlang hebben banken kleine bedrijven links laten liggen; slechts twee procent heeft de mogelijkheid om geld te lenen via een bank, terwijl ze 60 procent van de Chinese economie uitmaken.

Populair systeem
Ook onder kredietverstrekkers is de service aantrekkelijk, omdat ze meestal een hogere rente ontvangen dan bij de bank. Ondernemers profiteren daarvan en plaatsen oproepjes op de website waarin ze om leningen vragen, vertelt eigenaar Gregory D. Gibb van Lufax tegen Bloomberg. “Individuele investeerders kunnen vervolgens kiezen op welk verzoek ze reageren. Wij bouwen dus een online brug tussen de persoon die geld nodig heeft en mensen die geld over hebben. De hoogte van de rente wordt bepaald door de reputatie van de lener en de marktomstandigheden. Iedereen wordt eerst gescreend; 40 procent van mensen die zich opgeven voor een lening, komen ook daadwerkelijk in aanmerking.”

De website ziet eruit als een gemiddelde crowdfunding website; investeerders kunnen kiezen uit een lange lijst met oproepjes, zoals een verzoek voor een lening van 70.000 euro voor het kopen van een Landrover. In tegenstelling tot de Europese websites is in sommige gevallen het bedrag een stuk hoger. Zo het verzoek voor een lening van 4,1 miljoen om een vastgoed project te financieren, geen uitzondering.

Nieuwe regelgeving
Bejing zit met de trend in zijn maag en neemt daarom maatregelen om de boel te reguleren. Deze maand maakte daarom de People’s Bank of China nieuwe richtlijnen bekend om de leningen in betere banen te leiden. De platforms worden voortaan beperkt in hun rol als intermediair tussen de kredietverstrekkers en leners. Zo is het verboden voor de websites om zelfstandig geld op te halen om vervolgens weer uit te lenen. Dit mogen alleen nog particulieren doen.

Populaire websites zoals CreditEase of Lufax.com zijn blij met de nieuwe regelgeving en zien het als een mogelijkheid om hun eigen imago als ‘veilig’ te versterken en dubieuze spelers uit te schakelen. Er gaat veel geld om in de nieuwe business. Jimubox, een andere grote speler, is inmiddels 1 miljard dollar waard. Vorig jaar werd er meer dan 3,5 miljard dollar uitgeleend, maar dat record is afgelopen zeven maanden alweer verkruimeld, zegt oprichter Barry Freeman. Sinds januari hebben zijn klanten 5 miljard dollar aan elkaar geleend en vermoedt wordt dat die teller komende maanden alleen nog maar verder op zal lopen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van