Ga naar de inhoud
Geld en Werk

110 bedrijven halveren CO2-uitstoot

Beeld © ANP

110 Nederlandse bedrijven, non-profitorganisaties en overheden zeggen toe hun CO2-uitstoot in 2020 te halveren. Samen besparen ze daarmee 11 procent van alle CO2-uitstoot die Nederland moet besparen om aan de klimaateisen te voldoen.

De organisaties hebben zich aangesloten bij de Nederlandse Klimaatcoalitie, een initiatief van het ministerie van I&M, MVO Nederland, Klimaatverbond Nederland en Natuur & Milieu. Een belangrijke toezegging, zegt Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu. "Bedrijven kunnen het verschil maken tegen klimaatverandering."

De 110 organisaties nemen concrete maatregelen om hun CO2-uitstoot te reduceren met 2322 kiloton in 2020. Dat staat gelijk aan 31,5 miljoen autoritjes van Amsterdam naar Parijs, berekende consultancybureau Ecofys, en komt overeen met ruim 11 procent van alle CO2 die Nederland voor 2020 moet besparen om te voldoen aan de klimaateisen. 

Code of Conduct
Een tweede groep bedrijven, nog eens bijna 300, belooft in 2050 klimaatneutraal te zijn. Samen legden de organisaties hun afspraken vast in een Code of Conduct, waarmee ze zichzelf vastleggen op de eigen doelstellingen. 

Onder de deelnemers zitten FrieslandCampina, BAM, Landal Greenparks, Philips, Gemeente Haarlem en Hogeschool Utrecht. De volledige lijst staat hier.

Bekijk ook onze story over de Klimaattop in Parijs: hoe groen wordt onze toekomst?