De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop nam het brandstofverbruik van meer dan 500 automodellen onder de loep. Wat blijkt: de beloftes die autofabrikanten doen komen helemaal niet overeen met de praktijk.
Het verschil tussen de belofte en het daadwerkelijke verbruik is gemiddeld 16 procent. Bij de tests van Test-Aankoop werd uitgegaan van normaal gebruik: de organisatie bootste in het lab rij-omstandigheden na op de snelweg, in de stad en een combinatie daarvan.
Deze auto's scoren het slechtst (percentage meer verbruik dan belofte):
Mitsubishi Outlander PHEV: 121%
Volkswagen Golf GTE DSG: 120%
Mercedes S 500 plug-in hybrid: 86%
Toyota Prius 1.8 plug-in hybrid Life: 71%
Jeep Grand Cherokee 3.0 V6: 55%
In de praktijk maakt dat een jaarlijks kostenverschil van een paar honderd euro. Zo kost de Mitsubishi Outlander je 462 euro per jaar meer (bij 15.000 kilometer per jaar) dan de fabrikant je vooraf doet geloven.
Andere merken scoren juist positief. Zo ben je goed af met de Chevrolet Camaro Cabriolet 6.2 (-17%) of de Nissan 37OZ Roadster (-6%), want die verbruiken dan weer minder brandstof dan de fabrikant beweert.
Gesjoemel met tests
Het probleem zit in de testfaciliteiten die de autofabrikanten zelf gebruiken om het verbruik vast te stellen, zegt de consumentenorganisatie. Ze maken gebruik van de New European Driving Cycle, een gestandaardiseerde testrit, maar daarin wordt alleen licht versneld en worden energieslurpende functies zoals airconditioning, licht en achterruitverwarming uitgezet, stelt Test-Aankoop.
"Daarnaast wordt veelal de alternator losgekoppeld, zodat de batterij tijdens de test niet zou kunnen opladen", schrijft de organisatie in een persbericht. "Alsof dat nog niet genoeg is, wordt de wagen lichter en dynamischer gemaakt door allerlei onderdelen zoals zijspiegels of koplampen te demonteren. Alles om de cijfers op het eindrapport op te smukken. Het was wachten op het 'dieselgate-schandaal' rond de uitstoot van Volkswagens alvorens er enige aandacht kwam voor deze bedrieglijke praktijken."
Modellen
Er komt een nieuwe test aan volgens een Europese richtlijn: de ‘Worldwide harmonized Light Vehicles Test Procedure’ (WLTP). Die test wordt onder andere ook door de Verenigde Naties gesteund. Die zou in 2017 moeten ingaan, maar volgens Test-Aankoop proberen autofabrikanten dat tegen te houden.
Ben je benieuwd wat jouw auto verbruikt? Op de site van Test-Aankoop kun je van de 500 geteste modellen opzoeken hoe ver het verbruik af ligt van de beloftes van de fabrikant.