Geld en Werk

Help! Moet ik nou wel of niet een stropdas om?

13 juni 2017 18:36 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Draag alleen een das als het bij je past. Beeld © Getty

Het is een vraag die menig man zichzelf weleens zal stellen: moet ik vandaag wel of niet met stropdas de deur uit? Of moet ik überhaupt nog een das dragen, bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek? Wij vroegen etiquettedeskundigen Jort Kelder en Roel Wolbrink om antwoord.

In Duitsland woedt al langer de discussie of managers nog wel met das op kantoor moeten verschijnen. Deze week stelde de Süddeutsche Zeitung de vraag of mannen zonder das topless zijn. Aanleiding is dat grote Duitse bedrijven als Aldi en Sparkasse openlijk twijfelen aan de das, of hem zelfs al hebben afgeschaft. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat het einde oefening is met de zogenoemde Krawattenpflicht.

Wij lopen voor op de Duitsers

Zo streng als de Duitsers soms kunnen zijn op etiquettegebied zijn wij hier niet. Duitsers kennen meer hiërarchie, zijn meer traditioneel. Wij dragen al jaren minder vaak een das. Volgens Jort Kelder, die in zijn programma Hoe heurt het eigenlijk? etiquettes onderzoekt, vinden we dat namelijk steeds minder belangrijk. "Ministers hebben ze zelfs niet meer om. En ik heb ze zelf ook niet vaak meer om. Maar op de een of andere manier heeft een das toch iets professioneels."

Daar sluit Roel Wolbrink, die onder meer het Blauwe Boekje schreef, zich bij aan. Een das versterkt je zakelijke uitstraling. Toch ligt de tijd dat een stropdas verplicht was al lang achter ons. "Een das hoeft tegenwoordig niet meer zo vaak, maar als je hem draagt, dan moet het een goede zijn", vertelt Wolbrink. "In de corporate finance werd je vroeger weggestuurd als je geen das droeg. Nu gebeurt dat echt niet meer."

Thumbnail

Kelder draagt naar eigen zeggen nog maar zelden een das. (foto: ANP)

Advocaten en diplomaten

Als manager hoef je volgens beide heren dus echt geen das meer om. Althans, niet als het niet bij je past. Wolbrink: "Een das moet echt bij je karakter passen. En het moet ook passen bij het bedrijf waar je werkt." Maar in bepaalde sectoren wordt nog zeker een das gedragen. Kelder geeft als voorbeeld de advocatuur en diplomatieke diensten.

"Daar waar het er wat formeler en juridischer aan toe gaat, daar zie je dat er meer dassen gedragen worden", vult Wolbrink aan. Kelder: "In dat soort functies gaat het om aanzien. Het zorgt voor een zekere neutraliteit." Hij vergelijkt de das van advocaten met de toga van rechters. "We moeten toch niet willen dat een rechter geen toga meer aan heeft."

Tips voor het wel/niet dragen van een das

  • Denk goed na of collega's of andere gasten van een bijeenkomst een das dragen. Ben je de enige met een das, dan creëer je afstand.
     
  • Maar ben je ergens waar iedereen een das draagt, doe dat zelf dan ook. Zo conformeer je je aan de setting, en dat voelt waarschijnlijk ook prettiger.
     
  • Hij was even hip, maar de smalle das (6 á 7 centimeter breed) is alweer uit. Wolbrink noemt het zelfs een 'hondenketting'.
Thumbnail

De smalle das kan echt niet meer. (foto: Getty)

  • Tegenwoordig leggen de meeste mannen een vlotte, simpele knoop. Niet doen, maar kies dan ook niet voor de dubbele Windsor ('kan echt niet meer'). Wolbrink adviseert de Londoner: "Twee keer om het staartstuk van de das heendraaien en dan door achterste lus halen."
Thumbnail

Een dubbele Windsor is ouderwets. (foto: Getty)

  • Als je een groot liefhebber bent van dassen, zorg dan dat je hem altijd draagt, waar dan ook. Zo creëer je je eigen 'merk.
Thumbnail

Boris Veldhuijzen van Zanten van The Next Web draagt vaak opvallende dassen. (foto: ANP)

  • Zorg dat de das je past. Niet te kort, maar ook zeker niet te lang.
Thumbnail

Donald Trump staat bekend om z'n veel te lange stropdassen. (foto: ANP)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore