Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Miljoenenschuld voor beursgenoteerd Miss Etam

Winkelketen Miss Etam heeft een schuld van ruim 14 miljoen euro bij een schimmige investeerdersgroep. De aanstaande beursgang zorgt niet voor een aflossing van die schuld. Ook blijft de identiteit van de geldschieters in nevelen gehuld.

Woensdag werd bekend dat de 99 winkels die in mei na het faillissement van Miss Etam zijn doorgestart, in december naar de beurs gaan. Via een zogenoemde ‘omgekeerde overname’ wordt de winkelketen ondergebracht bij het lege beursfonds Dico.

Miljoenenschuld
Uit een toelichtende brochure blijkt dat Miss Etam een schuld van 14,5 miljoen euro heeft uitstaan bij een consortium van anonieme investeerders. Met die miljoenen zijn de modewinkels in mei van de curator gekocht. Vreemd genoeg is het acht maanden na de doorstart nog niet duidelijk wie deze geldschieters zijn.

Volgens de brochure geeft Dico voor de overname van Miss Etam 10 miljoen nieuwe aandelen uit. Die worden geruild voor de activiteiten van de winkelketen. De circulaire onthult echter niet of de miljoenenlening met de nieuwe aandelen wordt afgelost.

Geen schuldverlaging
Volgens topman Peter Paul de Vries van participatiemaatschappij Value8, dat momenteel een belang van 90 procent in Dico heeft, is dat niet het geval. Dat betekent dat de lening dus met de winkels ‘meeverhuist’ naar het beursfonds.

Door de uitgifte van nieuwe aandelen zien de huidige aandeelhouders van Dico hun belang fors verwateren. Maar daar staat dus geen schuldafname voor Miss Etam tegenover. Zij krijgen straks een belang in 99 winkels, maar ook in de miljoenenschuld. Wie dit niet ziet zitten, moet zijn aandelen maar op de beurs verkopen, schrijft Dico in de toelichting.

Anoniem
Ook opmerkelijk is dat de geldschieters van Miss Etam ondanks de beursgang anoniem blijven. In de regel gaat een beursnotering gepaard met transparantie, ook over de partijen achter een bedrijf. De circulaire vermeldt echter niets over de identiteit van de financiers. Bestuurder Rens van de Schoor is niet beschikbaar voor een toelichting. En toezichthouder Eric Verbaere laat herhaalde terugbelverzoeken onbeantwoord.

Value8-topman De Vries zegt evenmin te weten wie de geheimzinnige geldschieters van Miss Etam zijn. “Ik ken ze niet. Wie de leningen heeft verschaft, is voor ons niet zo relevant. Voor ons is van belang of de leningen op zakelijke gronden zijn aangegaan. Wij hebben ook geen signalen ontvangen dat er iets mis zou zijn met de financiers.”