Geld en Werk

Hoe Macintosh langzaam uiteen valt

05 januari 2016 11:29 Aangepast: 03 augustus 2017 22:15
Het faillissement voor de afzonderlijke ketens Dolcis, Invito, Manfield en PRO Sport en de Hoogenbosch Retail Group is aangevraagd Beeld © ANP

Dolcis, Invito, Manfield en PRO Sport overleven de winter hoogstwaarschijnlijk niet. Na moederbedrijf Macintosh Retail is er ook faillissement aangevraagd voor de winkelketens die onder de retailgroep vallen. Een overzicht van alle ontwikkelingen de afgelopen weken.

5 januari
09.36 uur: 
Er is een faillissement aangevraagd voor Hoogenbosch Retail Group BV en haar deelnemingen Manfield, Dolcis, Pro Sport en Invito​. De rechter beslist mogelijk dezelfde dag nog over het lot van de ketens. Dat geldt ook voor Macintosh E-commerce en Steve Madden. Schoenenwinkel Scapino kan de storm niet meer ontwijken; ook daarvoor is uitstel van betaling aangevraagd.

30 december 2015
Macintosh Retail​ is officieel failliet verklaard. Het bankroet geldt alleen voor het moederbedrijf. Op het moment van de rechterlijke uitspraak verdampt bijna 100 miljoen euro aan beurswaarde. 

29 december 2015
Het moederbedrijf vraagt faillissement aan. Er wordt op dat moment nog druk gezocht naar overname kandidaten voor de schoenenwinkels. Scapino en voor Brantano in België blijven op dat moment helemaal buiten de gevarenzone.

23 december 2015
Schoenenketens Dolcis, Manfield, Invito en PRO Sport krijgen uitstel van betaling. Op dat moment ontspringen Scapino, Steve Madden en het Belgische Brantano nog de dans. "Het is tien keer niks", zegt hoogleraar e-commerce Cor Molenaar. Macintosh heeft volgens hem te laat heeft gereageerd op ontwikkelingen in de markt.

22 december 2015
Het winkelbedrijf krijgt uitstel van betaling, dat was volgens de retailgroep de enig overgebleven optie. Vaak is dat een eerste stap richting faillissement.

21 december 2015
Macintosh sprak met geïnteresseerde partijen over een mogelijke verkoop van het bedrijf. Door de hoge schuldenlast en de slechte marktomstandigheden mogen aandeelhouders echter nauwelijks rekenen op een opbrengst, meldde Macintosh zelf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore