Geld en Werk

Shell voor Nederlandse rechter wegens milieuvervuiling in Nigeria

18 december 2015 10:50 Aangepast: 04 augustus 2017 02:24
Beeld © ANP

Een Nederlandse multinational kan in eigen land voor de rechter gedaagd worden wegens het veroorzaken van milieuschade in het buitenland. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde vanmorgen dat het bevoegd is om een zaak af te handelen waarin een dochterbedrijf van Shell een grote rol speelt.

Nigeriaanse boeren en Milieudefensie klaagden een dochterbedrijf van Shell aan in Nigeria. Het bedrijf zou olielekkages veroorzaken, waardoor de akkers en visvijvers van boeren onbruikbaar werden.  

Het is de eerste keer dat een Nederlandse multinational in Nederland aangeklaagd wordt wegens milieuschade. Wat precies de reikwijdte van de uitspraak is en of deze ook voor andere landen en bedrijven geldt, is nog onduidelijk. "Dat is voer voor juristen en moeten we later uitzoeken", laat Geert Ritsema woordvoerder van Milieudefensie weten. 

'Enorme overwinning'
Ritsema zegt 'verpletterend blij' te zijn met de uitspraak. Er zijn meer vergelijkbare zaken in Nigeria waar milieuvervuiling mogelijk veroorzaakt is door Shell. Het bedrijf heeft 6000 kilometer pijplijn door het land lopen, waar vaker lekkages zijn geweest. Volgens Ritsema is het in sommige gevallen ook te bewijzen dat deze door Shell veroorzaakt zijn. Hij zegt dat Milieudefensie andere getroffen boeren ook graag wil helpen en de opgedane kennis wil delen, 'alhoewel onze middelen helaas wel beperkt zijn'.

 "Shell is al zeven jaar bezig om juridische blokkades op te werpen in deze zaak. Zo zeiden ze dat de Nederlandse rechter niet ontvankelijk was en dat niet was aangetoond dat de boeren eigendom waren van het land waarop hun bedrijven zijn gevestigd. De rechter heeft alle juridische factoren in één keer uit de weg geruimd. Shell feliciteerde ons na de uitslag, dit is een enorme overwinning."

Shell is teleurgesteld
Een woordvoerder van het dochterbedrijf, Shell Petroleum Development Company van Nigeria Limited (SPDC) is teleurgesteld. "De Nederlandse rechter heeft bepaald dat zij internationale internationale bevoegdheid heeft ten aanzien van SPDC. In 2013 was de rechter van mening dat Shell niet aansprakelijk is in relatie tot deze claims."

Gezien deze vorige uitspraak, vindt het bedrijf dat de rechter ook vandaag zijn internationale bevoegdheid had moeten afwijzen. De claims moeten voor de Nigeriaanse rechter komen, in plaats van de Nederlandse, omdat de kwestie daar heeft plaatsgevonden. De vraag of Shell inderdaad aansprakelijk is voor olielekkages wordt verder inhoudelijk behandeld in maart 2016.  

Shell al langer onder druk wegens vervuiling
Het hof bepaalde verder dat Shell inzage moet geven in stukken die mogelijk meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de oorzaak van de lekkages. Een paar Nigeriaanse boeren willen via de Nederlandse rechter schadevergoeding afdwingen van het olieconcern. 

In januari schikte Shell in een andere zaak in Engeland, waarvoor het 55 miljoen pond betaalde ter compensatie aan de gemeenschap Bodo die in de Niger Delta woont. Omdat er door de schikking geen uitspraak is gedaan, is er geen jurisprudentie beschikbaar. Het milieuprogramma van de VN schat dat er 1 miljard dollar nodig is om binnen vijf jaar alle olie op te ruimen in Ogoniland, een andere regio in Nigeria waar Shell naar de brandstof boort.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore