Geld en werk

Nieuwe kok voor de koning: 'Maar ook daar wordt weleens pizza bezorgd'

21 juli 2017 13:43 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben binnenkort een nieuwe chefkok in de keuken staan. Topkok Willem-Pieter van Dreumel zorgt ervoor dat het koninklijk gezin en hun gasten dagelijks van de beste maaltijden worden voorzien. Gezond, met veel groenten en vis.

Bij het Amsterdamse restaurant Het Bosch gaan ze Van Dreumel missen. Hun Meesterkok, de hoogste titel die een kok in Nederland kan halen, werkt straks fulltime aan het hof. "Maar zo werkt dat in het leven", reageert Ferry van Houten, eigenaar van het restaurant. "Koken voor de koning, dat is een fantastische baan."

Hij begrijpt dan ook goed dat het koningskoppel voor Van Dreumel heeft gekozen. "Hij is zo goed in de klassieke keuken. Maar hij verwerkt die keuken wel naar recepten die passen bij deze tijd. En hij is een meester in sauzen."

Thumbnail

Willem-Pieter van Dreumel staat binnenkort in de keuken van Villa Eikenhorst. (Foto: Restaurant Het Bosch)

Van Dreumel gaat aan de slag met een team van zo'n acht koks, schat Van Houten. Dat is wel wat anders dan hoe er gekookt wordt bij gewone burgers. Toch betekent het niet dat op Villa Eikenhorst de dagelijkse kost van Michelinsterrenniveau is.

Eigen inbreng: pizza!

"Het hangt er helemaal van af waar ze zelf zin in hebben", vertelt Lizet Kruyff. De culinair historica deed jarenlang onderzoek naar wat er zoal wordt gegeten aan het hof. Volgens haar past de klassieke keuken heel goed bij het koningshuis, maar zitten ze er echt niet te wachten op toeters en bellen.

Ook moeten we niet vergeten dat er drie dochters thuis zitten die ook hun eigen stem hebben in wat ze willen eten. "Maar het zal in ieder geval gezond zijn, met veel groenten en vis. Máxima is daar echt mee bezig", zegt Kruyff. Zij stond, toen ze nog kroonprinses was, ook vaak zelf in de keuken. "Al is dat nu niet meer aan de orde. Ze zullen hoogstens nog de keuken ingaan om even te snaaien, want wie doet dat niet?"

Thumbnail

Máxima opent de Markthal in Rotterdam. (foto: ANP)

Als de koning en koningin de deur uit zijn, bijvoorbeeld op staatsbezoek, is de hofkok natuurlijk ook verantwoordelijk voor wat de prinsesjes te eten krijgen. "Dan zal er vast anders gegeten worden", zegt Kruyff. "Ik vermoed dat er weleens een pizza wordt bezorgd. Ze eten daar echt niet iedere dag wat er in een chique hotel wordt gegeten. Dat doet niemand."

Maar fan van potjes is Van Dreumel niet, zo laat het restaurant weten. Als de prinsessen zin hebben in friet met kroketten, dan maakt de topkok die zelf. Of hij gaat samen pannenkoeken met ze bakken.

Flexibiliteit vereist

Voor Van Dreumel zal de nieuwe functie even wennen zijn. De hectiek van een toprestaurant runnen is dan wel voorbij, zijn nieuwe baan kan op een andere manier voor stress zorgen. Kruyff: "Het is werken onder de grootste geheimhouding, niets mag uitlekken."

Daarnaast vraagt werken voor de koning om flexibiliteit. Iedere dag kan er weer een ander gezelschap aanschuiven. Ook kan het zo zijn dat er een uurtje later wordt gegeten, omdat de koning wat later thuis is. Maar Van Dreumel krijgt daar wel een schitterende baan voor terug, vindt Kruyff. "Het is heel eervol om voor de groten der aarde te mogen koken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van