Geld en Werk

De schoorsteen rookt flink door: CO2-uitstoot in Nederland gelijk gebleven

03 april 2017 16:44 Aangepast: 28 juli 2017 11:00

Nederland is weer het slechtste jongetje van de klas als het om CO2-uitstoot gaat. Terwijl in Europa de industrie-uitstoot daalde, bleef Nederland steken op de recordhoogte van 2015.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit.

Sinds de invoering van het Europese emissiehandelssysteem (ETF) in 2005, is CO2-uitstoot door de Europese industrie met 24 procent gedaald. Vorig jaar werd die trend doorgezet en daalde de uitstoot in Europa opnieuw.

Nederland bleef achter. In 2016 stootte de industrie 94 megaton aan CO2 uit, net zoveel als in 2015, dat ook het jaar was waarin ons land het meeste uitstootte sinds de oprichting van het systeem.

Shell en aardgas

Hoewel Nederland met de sluiting van oude kolencentrales flink wat minder CO2 uitstootte, zag het zich gedwongen dit te compenseren met schonere aardgascentrales, daar steeg de uitstoot met meer dan twintig procent.

Ook de chemiesector droeg flink bij in 2016 met 18,5 megaton, zeven procent meer dan in 2015. Volgens de Nederlandse Emissieautoriteit is deze stijging te wijten aan "de hervatting van de productie bij een bedrijf." Welk bedrijf dat is wil de autoriteit niet zeggen maar uit cijfers blijkt dat het gaat om een Shell vestiging in Moerdijk. In 2015 lag de uitstoot op 858, vorig jaar was dat 250 keer hoger.

De grootste vervuilers blijken vooral energiecentrales, raffinaderijen en industriële giganten zoals Tata Steel in IJmuiden. Op nummer zes staat de Nuon Centrale Hemweg, die de afgelopen weken veelvuldig werd besproken.

CO2 doelen 

Het Europese emissiehandelssysteem werkt als volgt: binnen Europa mag maar een bepaalde hoeveelheid broeikasgassen worden uitgestoten en die hoeveelheid daalt elk jaar. 

Meer dan 11.000 bedrijven zijn verplicht aangesloten en krijgen aan het begin van het jaar een bepaalde hoeveelheid ‘emissierechten’, een soort coupons. Als die op zijn moet er worden bijgekocht van een bedrijf dat minder heeft uitgestoten. Dat gebeurt op een door Brussel georganiseerde veiling.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore