Met twee nieuwe investeerders aan boord wil de duurzame supermarktketen Marqt groeistappen maken. Daarbij maakt het bedrijf een opvallende keuze: de klant moet gaan meedelen in het succes.
Social Impact Ventures en een investeringsfonds van de Triodos bank krijgen ieder een minderheidsbelang in Marqt. Hoeveel ze daarvoor betalen willen ze niet zeggen.
Met het geld wil Marqt nieuwe winkels openen. ''We hebben bewezen dat ons concept levensvatbaar is. We zijn in vier jaar tijd van drie naar vijftien winkels gegaan en dat moet verder groeien. Alleen zo kunnen we onze filosofie uitrollen'', vertelt directeur Quirijn Bolle.
Te veel winst vloeit terug naar de klant
Bolle wil wel groeien, maar niet in de 'aandeelhoudersvalkuil van marktwerking en winstmaximalisering' vallen. ''Ons doel is lekker gezond te eten, met zorg voor de bron.'' Om die duurzame gedachte vast te houden, heeft Marqt nu afgesproken met de investeerders dat van iedere euro die er wordt verdiend, er niet meer dan 3 eurocent aan winst mag worden gehouden.
''Als we meer winst maken, dan gaan we dat herverdelen. Onder meer naar onze klanten, die krijgen geld terug'', vertelt Bolle. Hoe dat er in de praktijk uit gaat zien weet hij nog niet. Al zegt hij wel dat de winst niet rechtstreeks als prijsverlaging zal worden doorgevoerd.
Lagere prijzen
Marqt staat immers niet bekend om z’n lage prijzen, en daar moet Bolle ook niet zo veel van hebben: ''Iemand betaalt immers de prijs als iets goedkoper wordt. Prijsverlagingen brengen een druk op de hele keten, met slechte gevolgen voor natuurlijk, welzijn en werkgelegenheid.''
De enige manier om de prijzen omlaag te krijgen, is als mensen zich massaal aansluiten bij de filosofie die Bolle probeert uit te dragen. Want Marqt wil niet besparen op de prijs die het betaalt aan de boer. Maar als de vaste lasten - zoals de huur van het pand - over een grotere groep boodschappers kunnen worden uitgesmeerd, kunnen de prijzen toch omlaag.
Investeerders
Volgens Bolle stonden er de laatste jaren genoeg investeerders voor de deur. ''Maar die hebben we steeds weggestuurd.'' Dat deden ze uit angst dat die niet achter de filosofie van Marqt zouden staan.
De groei zal de komende tijd nog vooral in de Randstad te zien zijn, omdat dat logistiek handig is. Later wil Marqt ook naar steden buiten de Randstad.