Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Meer ongelukken zelfrijdende auto's: ze rijden te netjes'

Beeld © Getty Images

Zelfrijdende auto's leiden vooralsnog niet tot minder ongelukken. Sterker nog: het aantal ongelukken is bijna het dubbele van gewone auto's. Oorzaak: zelfrijdende auto's houden zich té netjes aan de regels.

De cijfers uit het onderzoek van de Universiteit van Michigan liegen er niet om: de 'crash rate' van zelfrijdende auto's is twee keer zo groot als bij gewone auto's, schrijft Bloomberg

Opvallend: bij de ongelukken is nooit de zelfrijdende auto de veroorzaker. Het zijn de andere automobilisten die voor brokken zorgen. De meeste ongelukken zijn aanrijdingen van achteren, waarbij de auto's op lage snelheid worden aangereden door onoplettende of agressieve bestuurders. De onderzoekers concluderen dan ook dat de ongelukken ontstaan doordat automobilisten nog niet gewend zijn aan zelfrijdende auto's die zich altijd aan de regels houden. Dat blijkt dus niet zo goed te werken in het chaotische verkeer dat we hebben, met auto's die bijna standaard harder rijden dan de toegestane snelheid.

Bewust overtredingen laten begaan?
Dat roept een vraag op: moeten zelfrijdende auto's toegestaan worden om nu en dan een overtreding te begaan als daarmee ongelukken worden voorkomen? Van Google is al bekend dat het werkt aan het aanleren van asociaal gedrag bij zelfrijdende auto's. Ze mogen bochten afsnijden, over een doorgetrokken streep rijden of incorrect over een kruising gaan.

Het is niet het enige dilemma. De zelfrijdende auto is onderdeel van meer ethische discussies. Mag een zelfrijdende auto bijvoorbeeld jou opofferen als daarmee een groepje kinderen wordt gered?