Geld en Werk

Minder werknemers blijven werkloos na baanverlies

14 december 2015 06:28 Aangepast: 04 augustus 2017 09:30
Het aantal werklozen bedroeg vorige maand 616.000 Beeld © ANP

In het derde kwartaal vonden 95.000 Nederlanders geen nieuw werk nadat zij hun baan hadden verloren. Dat is het laagste aantal sinds het begin van de crisis in 2008.

Van alle werknemers die een kwartaal eerder nog werk hadden en vervolgens zonder werk kwamen te zitten was eenderde 45 jaar of ouder, blijkt uit cijfers van het CBS. Een kleine 30 procent is lager opgeleid en 43 procent heeft een opleiding op middelbaar niveau.

Iets meer mannen dan vrouwen vonden geen nieuwe baan.

Meer flexwerkers zonder nieuwe baan
Ruim 60 procent van iedereen die het niet lukte een baan te vinden (59.000) had voor die tijd een flexbaan. Relatief meer Nederlanders met een flexibele arbeidsrelatie worden werkloos. Dat is helemaal het geval voor uitzendkrachten en werknemers met een tijdelijk contract korter dan een jaar. Werknemers met een vaste arbeidsrelatie of zelfstandigen lopen een minder grote kans om werkloos te worden.

Flexwerkers werden in het derde kwartaal wel relatief gezien minder vaak werkloos: 3,1 procent vond geen nieuwe baan na baanverlies. Een jaar eerder was dat nog 3,5 procent. Het percentage zelfstandigen dat werkloos werd steeg juist in vergelijking met een jaar eerder.

Voor 35 procent van de Nederlanders die in het derde kwartaal hun baan verloren en geen nieuw werk konden vinden gold dat hun werk was komen te vervallen. Voor nog eens 35 procent was het tijdelijk contract verlopen.

Andere redenen voor het beëindigen van de baan waren het starten van een opleiding of studie (11 procent) of een arbeidsconflict (5 procent).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore