Ga naar de inhoud
Geld en Werk

IJsselmeerziekenhuizen krap bij kas

De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord kampen met liquiditeitsproblemen. Dat blijkt uit de onlangs gedeponeerde jaarrekening.

De IJsselmeerziekenhuizen stonden in 2008 op de rand van een faillissement. Een jaar later werden ze overgenomen door de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter. Onder de nieuwe eigenaar werd de ziekenhuisgroep winstgevend, en het eigen vermogen positief.

Risico
Maar uit het onlangs (met vertraging) gedeponeerde jaarverslag blijkt dat de liquiditeitspositie nog steeds zorgelijk is. “De liquiditeitspositie blijft een risico voor de komende drie jaar”, schrijven de toezichthouders in het verslag. De liquiditeit geeft aan in welke mate een organisatie kan voldoen aan de kortlopende verplichtingen zoals salarisbetalingen.

Volgens de jaarrekening daalde de post liquide middelen afgelopen twee jaar van ruim 1,3 miljoen euro tot een schamele 29.435 euro eind 2014. De kasstroom van het ziekenhuis was vorig jaar 4,2 miljoen euro negatief.

Verkoop vastgoed
De IJsselmeerziekenhuizen willen nu onderdelen verkopen, om meer geld in het laatje te brengen. “De verkooptransacties van enkele onderdelen van het ziekenhuis [bevinden] zich in de afrondende fase, hetgeen naar verwachting op korte termijn tot opbrengsten leidt”, aldus het verslag.

Financieel bestuurder Willem de Boer licht desgevraagd toe dat een deel van het vastgoed en medische apparatuur voor verkoop in aanmerking komen. Die moeten dan vervolgens terug worden gehuurd. Voordeel van degelijke ‘sale and lease back’- constructies is, dat daarmee op korte termijn geld binnenkomt. Nadeel is dat de jaarlijkse vaste lasten meestal stijgen.

Geen geld binnen
Volgens De Boer zijn er sinds het opstellen van de jaarrekening geen onderdelen verkocht, en is er dus ook nog geen geld binnengekomen. Onbekend is wie de potentiële kopers van het vastgoed en de apparatuur zijn.

Met ruim 1000 werknemers boekten de IJsselmeerziekenhuizen vorig jaar een winst van 1,6 miljoen euro. De omzet daalde de afgelopen twee jaar met 6,5 procent, van ruim 107 miljoen in 2012 tot minder dan 100 miljoen euro in 2014. Onlangs zette de zorginstelling een belangrijke stap naar winstuitkering, door de omvorming van stichting naar besloten vennootschap.