Economie

Artsen ziekenhuis Lelystad verliezen bonus

21 januari 2016 11:17 Aangepast: 21 januari 2016 11:53

Tientallen medisch specialisten van het ziekenhuis MC Groep in Lelystad zijn hun jaarlijkse bonus van ruim 20.000 euro kwijtgeraakt. Het ziekenhuis wilde de extraatjes niet meer betalen, mede omdat de artsen te weinig omzet binnenhalen.

De 28 artsen waren aanvankelijk als vrijgevestigd medisch specialist verbonden aan de MC Groep, voorheen de IJsselmeerziekenhuizen. In 2012 gingen zij in loondienst. Om dat aantrekkelijker te maken, kregen ze een bonus van ruim 1.700 euro bruto per maand.

Maar vorig jaar zette MC Groep een streep door hun bonus. Volgens het ziekenhuis betrof het een tijdelijk extraatje. Bovendien zouden de artsen te weinig omzet draaien, waardoor het ziekenhuis geld moest toeleggen op hun beloningen.

Gegarandeerd
De artsen vonden dat zij recht hadden op een vaste en gegarandeerde bonus, en stapten naar een arbitragerechtbank. Uit een vonnis dat tot nu toe onopgemerkt is gebleven, blijkt dat de rechter het niet met hen eens was. Het ziekenhuis hoeft de specialisten geen bonussen meer te betalen. Dat scheelt de zorginstelling elk jaar ruim een half miljoen aan loonkosten.

Dat is een hoop geld voor het ziekenhuis, dat in 2009 op de rand van een faillissement stond en werd overgenomen door zorgondernemer Loek Winter. In 2014 boekte MC Groep slechts 1,6 miljoen euro winst op een omzet van bijna 100 miljoen euro. Resultaten over 2015 zijn nog niet bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`