Geld en Werk

Streamen maar: Netflix-series verbruiken minder data

15 december 2015 10:36 Aangepast: 04 augustus 2017 09:30

Netflix heeft een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee het streamen van series en films minder data verbruikt, terwijl de beelden dezelfde kwaliteit behouden.

Films en series op Netflix zijn in verschillende resoluties beschikbaar, zoals sd, hd en full-hd. Elke kwaliteitsvorm is voorzien van een eigen bitrate. Hoe hoger de bitrate, hoe beter de kwaliteit. Een nieuw algoritme van Netflix analyseert de beelden van de video's, om op die manier de beste bitrate voor de resolutie te selecteren.

Wat betekent dit in de praktijk?
In de praktijk zorgt dit volgens Netflix voor een lager dataverbruik tijdens het streamen. Video's van Bojack Horseman of My Little Pony gebruiken een lagere bitrate voor dezelfde resolutie. De bitrate gaat omlaag, maar de kwaliteit van de beelden blijft hetzelfde of stijgt. Een aflevering van My Little Pony in de hoogste kwaliteit heeft nu een bitrate van 1,5 mbps, ongeveer vier keer zo laag als hiervoor. Dit betekent dat je vier keer minder data verbruikt voor een hogere kwaliteit video.

Thumbnail

Films en series die niet van die simpele beelden gebruiken, zoals The Avengers, Orange is the New Black of House of Cards, hebben een hogere bitrate nodig. Door het nieuwe algoritme van Netflix kan dezelfde beeldkwaliteit worden behouden, terwijl er ongeveer 20 procent minder data wordt verbruikt. Hoe drukker de beelden, hoe lastiger het is om data te besparen. Dus bij een visueel nogal drukke film als The Avengers zal de besparing wat lager zijn dan bij een relatief rustige serie als Orange is the New Black, aldus Netflix. 

's Nachts werken de servers door
Netflix is inmiddels druk bezig om zijn gehele collectie films en series te verwerken met het nieuwe algoritme. De verwachting is dat aan het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar alle video's zijn verwerkt. Dit proces wordt voornamelijk 's nachts in de VS in gang gezet, wanneer de servers van Netflix het niet zo druk hebben.

Door het nieuwe algoritme verbruiken Netflix-gebruikers minder data. Dat is niet alleen handig voor mensen die Neflix-video's via hun mobiele verbinding bekijken, maar ook voor internetproviders. KPN zei recentelijk dat de videostreamingdienst goed was voor 20 procent van al het dataverkeer. Daarnaast wil Netflix gaan uitbreiden naar meer opkomende markten, maar minder snelle internetverbindingen beschikbaar zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore