Geld en Werk

Kamer wil opheldering van Wiebes over taksdeal Starbucks

21 oktober 2015 14:03
Beeld © Hollandse Hoogte

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes moet flink aan de bak om alle vragen van de Kamer te beantwoorden. Veel partijen eisen opheldering over het besluit van de Europese Commissie dat de belastingdeal met Starbucks onwettig is geweest.

De PvdA zegt bij monde van Kamerlid Ed Groot ‘geschrokken’ te zijn van de uitspraak. Voor de coalitiepartner is het onacceptabel als multinationals hun belastingplichten ontlopen, terwijl burgers wel gewoon belasting moeten betalen.

Onacceptabel
Volgens D66 heeft de staatssecretaris ‘heel wat uit te leggen’ en de linkse oppositie reageert nog wat feller. Volgens SP-Kamerlid Merkies lijkt het erop dat “Nederland een oogje dichtknijpt bij het ontwijken van belasting door het internationale grootbedrijf.” GroenLinks spreekt van een onacceptabele situatie, als de Europese Commissie gelijk blijkt te hebben. “De deur wagenwijd openen voor belastingontwijkende multinationals zoals Starbucks - dat is de wereld op z’n kop”, zei Rik Grashof.

De VVD benadrukt vooral de voordelen van een goed vestigingsklimaat voor buitenlandse ondernemingen: “Als de afspraak fout is, is die fout. Maar laten we nu niet doen alsof alle afspraken met de Belastingdienst verkeerd zijn. Afspraken zijn voor het belang voor ons vestigingsklimaat, dus banen. Alle landen maken ze.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore