Geld en Werk

Starbucks moet miljoenen betalen aan Belastingdienst

21 oktober 2015 11:08 Aangepast: 26 oktober 2015 13:51
Beeld © ANP

De belastingdeal tussen Starbucks en de Nederlandse fiscus is onrechtmatig, zegt de Europese Commissie. Het koffiebedrijf moet alsnog minimaal 20 miljoen euro aan de Belastingdienst betalen.

Europees commissaris van Mededinging Vestager zei zojuist: "Alle ondernemingen, groot en klein, multinationals en andere, moeten billijk belastingen betalen." Hoeveel het bedrijf precies moet bijstorten, moet nog worden uitgemaakt aan de hand van precieze berekeningen.

Onwettige constructie
Starbucks had een constructie verzonnen waarbij royalty's voor hun eigen receptuur werden afgedragen aan een ander onderdeel van het bedrijf. Dat bedrag mocht van de Nederlandse fiscus vervolgens weer van de winst worden afgetrokken, waardoor het bedrijf veel minder belasting hoefde te betalen. Volgens de Eurocommissaris was het bedrag voor deze royalty's 'zeer hoog'.

"Fiscale afspraken die de belastingdruk van een onderneming kunstmatig laag houden, stroken niet met de EU-staatssteunregels. Ze zijn onwettig", zei Vestager tijdens een persconferentie.

Regering 'verbaasd'
In een persbericht zegt het kabinet verbaasd te zijn over het besluit van de Europese Commissie. Het kabinet wil het besluit eerst bestuderen, om dan binnen een paar weken de Kamer te informeren over eventuele vervolgstappen. Vooralsnog lijkt de Nederlandse regering niet overtuigd van het gelijk van Vestager: "Omdat de intellectuele eigendomsrechten van Starbucks niet in Nederland zitten, worden de royalty’s voor het gebruik daarvan ook niet in Nederland belast."

Wil je weten hoe het precies zit met de constructie van Starbucks? Z Today zocht het uit:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore