Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Gokkantoren zetten in op verlies van Ajax

Ajax traint in Stockholm voor de finale. Beeld © ANP

Wie de Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United vanavond echt spannend wil maken, wendt zich tot de gokkantoren. Op de meest bizarre scenario's kan geld worden ingezet en de uitbetalingen zijn soms torenhoog.

Bij de bookmakers is Manchester United veruit favoriet: voor elke euro die je inlegt op wedstrijdwinst (dus een voorsprong na 90 minuten) van Manchester, krijg je bij wedkantoor Ladbrokes € 1,87 uitgekeerd als je gelijk krijgt.

Voor elke euro die je daar op Ajax inzet, krijg je bij winst € 4,33 uitgekeerd. Wedden op een gelijkspel levert je € 3,50 per ingelegde euro op. Andere gokkantoren hanteren min of meer vergelijkbare tarieven. Ook de Toto, de enige legale gokoptie in Nederland, keert vergelijkbare winsten uit.

Kansen

De kansen zijn niet in het voordeel van de Amsterdammers, zien ook de bookies: de laatste zes Europese wedstrijden buiten Amsterdam werden dan ook allemaal verloren. Hoewel Ajax de eerste is op het ticket en dus op papier de thuisploeg, is het de vraag of ze dit 'thuisvoordeel' wat gaat opleveren. United is de hele knockout-fase ongeslagen, en scoorde 11 doelpunten in acht wedstrijden. 

De kansen bij de wedkantoren worden bepaald door analisten, die bovenstaande overwegingen meenemen, en door hoe wordt ingezet door gokkers. Hoe meer gokkers inzetten op winst van Ajax bijvoorbeeld, hoe lager de uitbetaling op die gok wordt.

Maar niet alleen op winst in 90 minuten of de uiteindelijke Cup-winst kan worden gegokt. De verschillende wedkantoren hebben de meest uiteenlopende weddenschappen opgezet, en sommige zijn wonderlijk specifiek. 

Cashen met Ajax - Man United

  • Bij Unibet kun je 25.000 euro winnen als je juist voorspelt wie de eerste goal maakt en in welke minuut die gaat vallen. 
  • Als Marcus Rashford scoort van buiten het zestienmetergebied, en Paul Pogba scoort met het hoofd, krijg je van Paddy Power ​€ 301,- uitgekeerd voor elke euro die je daarop hebt ingelegd.
  • Datzelfde Paddy Power keert je 100 keer je inzet uit als er precies 3 goals, 10 corners en 4 kaarten worden uitgedeeld.
  • Een voorsprong bij rust van United met een uiteindelijke winst voor Ajax levert je bij Betfair € 56 op elke euro op.
  • Gokken op een 4-3 winst voor Ajax levert je het meeste op als je gelijk krijgt: € 201,- voor elke ingelegde euro bij Ladbrokes

Beleggen

En dan is er natuurlijk nog de beurs. Zowel Ajax als Manchester United is beursgenoteerd. Toen Ajax ten koste van Olympique Lyon naar de finale ging, steeg de koers drie procent. De laatste tijd is de koers van Ajax sowieso aan een opmars bezig. 

De koers van Manchester United is wat vlakker, mede ingegeven door de achterblijvende prestaties in de Engelse Premier League, maar speculeren op eventuele winst zou een goede optie kunnen zijn. 

Beleggers op de jaarvergadering van ASMI waren gisteren overigens een stuk optimistischer dan de wedkantoren: daar dacht een nipte meerderheid dat Ajax er vandaag met de winst vandoor gaat. Maar omdat er geen geld op het spel stond, zou in die stemming de wens zo maar eens de vader van de gedachte kunnen zijn geweest.