Geld en Werk

Boze klanten klagen Apple aan: 'iOS 9 funest voor oudere iPhone'

30 december 2015 09:57 Aangepast: 03 augustus 2017 23:50
Beeld © Getty

Heb jij een oudere iPhone met iOS 9? Dan heb je waarschijnlijk last van stabiliteitsproblemen: crashende apps en een toestenbord dat vastloopt, bijvoorbeeld. Daarom slepen boze klanten Apple voor de rechter.

Het bedrijf uit Cupertino wordt in de Verenigde Staten door meer dan honderd boze klanten aangeklaagd. Met de collectieve rechtszaak willen de gedupeerde klanten een gezamenlijke schadevergoeding van 5 miljoen dollar krijgen vanwege het leed dat iOS 9 brengt.

Accu snel leeg, vastlopende apps
iOS 9 ontving veel kritiek, omdat de software zelfs nieuwere iPhones trager zou maken. Volgens de meesten zijn die prestatieproblemen opgelost met iOS 9.1, dat in oktober van dit jaar is uitgebracht. iPhone 4S-bezitters profiteren naar eigen zeggen niet van de verbeteringen die iOS 9.1 brengt.

Oudere iPhones draaien gewoonweg niet goed op iOS 9. De accu loopt snel leeg, apps lopen vast, het systeem crasht of het touchscreen reageert niet meer. Dat komt omdat iOS steeds meer van de hardware vraagt, terwijl de iPhone 4S alweer uit 2011 komt.

'Apple wist van de problemen'
Maar de boze klanten richten zich niet alleen op de teleurstellende softwareprestaties van iOS 9 op oudere iPhones, ook verwijten ze Apple van het opzettelijk updaten van oudere iPhones.

Volgens de klanten was Apple op de hoogte van de prestatieproblemen van iOS 9 bij oudere iPhones, maar heeft het bedrijf de update toch naar die toestellen uitgerold. Apple zou de klanten minstens hebben moeten waarschuwen voor het probleem, zo luidt de aanklacht.

Daarnaast zijn de gedupeerde klanten van mening dat Apple hen in het ecosysteem van het bedrijf houdt, omdat gekochte apps niet mee te nemen zijn naar Android. Hierdoor vinden de klanten dat zij worden geforceerd om een nieuwe smartphone van Apple te kopen.

In 2010 werd Apple ook al voor de rechter gesleept, omdat iOS 4 de iPhone 3G trager maakte. De rechter verwierp die claim.

Lees ook
iPhone 6S review: beste smartphone die je kunt kopen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore