Economie

Jongeren en vrouwen (35+) werken vaak onder niveau

19 januari 2016 07:36 Aangepast: 03 augustus 2017 18:36
Studenten bij de opening van het academisch jaar aan de Universiteit Leiden. Beeld © ANP

Ze zijn afgestudeerd, maar hebben nog geen goede baan binnengehengeld. Of hebben net een kind gekregen, maar vinden geen deeltijdbaan op niveau. Veel jongeren en vrouwen doen niet het werk waar ze voor zijn opgeleid.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het derde kwartaal van vorig jaar deed de helft van de hoogopgeleide en afgestudeerde jongeren werk dat meestal door mensen met een middelbaar of lager onderwijsniveau wordt gedaan. 

Dat trekt bij
Het maakt bijna niet uit wat ze precies hebben gestudeerd. Bij de onderwijsrichtingen dienstverlening, techniek, industrie en bouwkunde komt het verschijnsel wel het meest voor. Naarmate mensen ouder worden, herstelt dat zich en zijn ze minder vaak onder hun niveau aan de slag. 

Zo rond de leeftijd van 35 jaar ontstaat er wel een verschil tussen de seksen. In de categorie van 35 jaar en ouder werkt een op de drie hoogopgeleide vrouwen onder haar niveau, tegen een op de vier hoog opgeleide mannen.

Kinderen
Vaak zijn er kinderen in het spel. Vrouwen gaan na het krijgen van hun eerste kind vaker in deeltijd werken. Hierdoor bouwen ze minder werkervaring op, wat de carrièrekansen verkleint.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore